Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва БиХ, тврди да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске „неуставан чин и кривично дело“ и позива да се ухапсе сви они који славе тај дан!

  • Прослава 9. јануара је кривично дело! То је датум од када почињу геноцид и масовна страдања у БиХ. Сви се морају суочити с овим чињеницама. Позивам институције да раде свој посао… – истакао је Џаферовић, додајући да „инциденти у Сребреници и Вишеграду показују да институције не раде.
  • На Бадње вече Сребреницом, али и поред Меморијалног центра у Поточарима, прошла је колона уз гласне четничке песме. Било је провокација и у Вишеграду, где је одржан дефиле Равногорског покрета, уз пуцње и четничке песме. Ово је кривично дело изазивања верске мржње и нетрпељивости – устврдио је Џаферовић.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, на другој страни каже да је РС држава која је створена са тежњом да буде независна, али да је Дејтонски мировни споразум направио други оквир.

  • Позивам на мир и сарадњу, који треба да обележе време које долази. Српска намерава да врати своје уставне позиције и она постоји због себе, а не да иритира друге – наглашава Додик.

Политиколог Јелена Вукоичић, коментаришући ове наводе, оцењује да то што је Уставни суд БиХ прогласио неуставним 9. јануар као Дан РС нема никакву тежину јер тај суд нема легитимитет.

  • Он је тако конципиран да су и Срби и Хрвати увек прегласани. Дан РС се већ неколико година прославља и због тога ником ништа није фалило. И неће – подвлачи Вукоичићева.

Оставите Коментар