У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, данас на Бадњи дан, православни Срби широм света спремају трпезу како би сутра обележели дан Христовог рођења.

Срби са Баније пострадале у разорном земљотресу који је погодио Хрватску 29. децембра прошле године, овај Божић дочекују у страху и неизвесности, у разрушеним кућама, а неки од њих и под ведрим небом.

И док се хиљаде и хиљаде људи удружује у напорима да се помогне замљотресом погођеном подручју, остаје њихова брига шта ће им донети сутрашњи дан на тлу које не престаје да подрхтава.

Kако је јутрос изгледало Бадње јутро на Банији објавио је на Фејсбуку хрватски новинар Еуген Јаковчић, некада члан Информационо-документационог центра „Документа“ из Загреба, а сада део координационог тима Српског народног вијећа из Загреба који, заједно са другим члановима, помаже унесрећеним људима на Банији.

Српско народно вијеће покренуло је велику акцију под слоганом „Банија је наша кућа“. Отворен је рачун на који се може послати новчана помоћ за становнике Баније како би им се помогло у изградњи њихових домова разрушених у земљотресу.Kако стоји на сајту СНВ-а, средства се могу уплатити на овај девизни рачун:

ИБАН: ХР5223600001501530334
Загребачка банка
Прималац: Српско народно вијеће, Гајева 7, Загреб
Опис: За хуманитарну акцију „Банија је наша кућа“
За уплате из иностранства СWИФТ: ЗАБАХР2X

  • Још увек има уља у овој банијској свећи – симболично је написао Јаковчић испод слике на којој порушена православна црква након земљотреса од 6.3 степена по Рихтеру који је погодио ово подручје и оставио хиљаде људи без крова над главом.

У овом крају, свега 60-ак километара од Загреба, годинама живе заборављени српски повратници који су се вратили на своја порушена огњишта и започињали живот испочетка често без струје, воде, асфалтираних путева.

О најтежем досад Божићу на Банији писао је и Борис Милошевић, потпредседник Владе Хрватске и први Србин на тој функцији у историји Хрватске од стицања независности.

Милошевић се осврнуо и на неуморан рад петрињског пароха Саше Умичевића коме је у разорном земљотресу који је погодио овај град у потпуности страдала кућа – парохијски дом и месна православна црква у Петрињи.

Упркос томе, парох Саша је наставио неуморно да обилази своје парохијане и да им помаже у овом тешком тренутку, иако је и сам остао без крова над главом.

Свештеник Саша Умичевић је, уз помоћ пожртвованих људи, успео да спаси и архивску грађу Црквене (православне) општине Петриња која датира из 1785. године и која је документовани запис српског вековног постојања на том подручју.

Овај Бадњак на Банији, опустелој после рата деведесетих, другачији је од претходних јер данас ти људи су остали без кућа у које би могли да унесу бадњак и прославе сутрашњи дан.

Од претходних се не разликује по томе што их и даље чека исти мрак кад се зађе сунце, без уличне расвете, окружени зараслим кућама и напуштеним двориштима.

Симобличном паљењу Бадњака на Банији присуствовали су данас потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, саборски заступник из редова српске мањине Милорад Пуповац, епископ горњокарловачки Герасим као и градоначелник Петриње Даринко Думбовић.

Оставите Коментар