У Грачаници ће данас бити служен парастос жртвама мартовског погрома, који се догодио пре 18 година, а потом и свечана академија „На заборав немамо право“.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова у Манастиру Грачаници, речено је Срни у Секретаријату Епархије.

Парастосу у манастиру присуствоваће директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић.

Из Епархије су навели да је послије парастоса предвиђена протестна шетња од манастира до Дома културе како би се међународним субјектима указало на то да се мартовски погром не сме поновити и да се налогодавци морају извести пред лице правде.

Из Kанцеларије за Kосово и Метохију су навели да ће и Петковић учествовати у помен шетњу до уметничке инсталације „Мисинг“ испред које ће положити цвеће.

Он ће у Галерији Дома културе присуствовати отварању изложбе слика и скулптура „Јесен у Призрену“, које су настале током ликовне колоније у Манастиру Свети Архангели у Призрену, разрушеном у мартовском погрому.

Академија „На заборав немамо право“ биће одржана у 12.10 часова у Дому културе, а предвиђено је да се обрати Петковић.

Терористичка ОВK и албански екстремисти су 17. марта 2004. године у мартовском погрому, у присуству међународне мисије, убијали, спаљивали и уништавали све што је српско.

Зверски је убијено 19 људи, протерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика на гробљима широм јужне српске покрајине.

Оставите Коментар