Поштована господо!

Српски народ је стварањем Краљевства Срба ,Хрвата и Словенаца након 1.светског рата постао конститутивни народ-суверени стваралац државе у коју је ушао заједно са хрватским народом.

Фото: srpskadesnica.rs

Током  2.светског рата и трајања злогласне нацистичке творевине,тзв.НДХ,српски народ претрпео је тежак демографски губитак проузрокован геноцидном политиком усташких власти.Према истраживањима Комисије за истраживање злочина окупатора и његових помагача,процењено је да је у периоду 1941-1945.године,на територији НДХ настрадало око милион грађана српске националности.Од овог ужасног броја,претпоставља се да је у систему концентрационих логора Усташке надзорне службе настрадало приближно 700 000 Срба православне вероисповести.Уз Србе,жртве су били Јевреји,Роми,напредна хрватска интелигенција и комунисти.Огроман део имовине српских грађана и Српске православне цркве потпуно је или делимично уништен током овог периода.

Након 2.светског рата српски народ у новој хрватској  федералној јединици постао је конститутиван народ,народ који је учесник стварања Хрватске и без чије отворене и јасне сагласности Хрватска никако не би могла самостално напустити југословенску државну заједницу и постати независна и самостална држава.

Доласком на власт Хрватске демократске заједнице 1990.године,хрватски Сабор је нелегално и нелегитимно укинуо српском народу карактер конститутивног народа и тиме грубо прекршио Устав и законе матичне државе.Овакво неодговорно понашање политичке елите гурнуло је Хрвате и Србе у крвави грађански рат 1991.године.

Фото: srpskadesnica.rs

Поучени и застрашени искуством 2.светског рата,Срби нису могли пристати на грубе акте кршења својих грађанских и елементарних људских права.Силом оружја и медијским манипулацијама,нове пост-комунистичке хрватске власти су током 1995.године извршиле погром и етничко чишћење српског народа са територије бивше југословенске републике Хрватске.

У периоду 1990-96.године,истраживања су утврдила да је бившу Хрватску напустило око 800 000 грађана српске националности.Права преосталих 180 000 Срба у Хрватској далеко су од елементарних светских и европских стандарда која се указују припадницима националних мањина.Српски народ је од конститутивног народа постао национална мањина у држави коју је створио и у исту уградио стотине хиљада живота својих најбољих синова и кћери,што је срамотан законски и морални преседан у новијој европској историји.

Српска десница упозорава хрватске власти на дискриминаторски однос државе према Србима,њиховој узурпираној имовини,очувању културног,верског и цивилизацијског идентитета.

Фото: srpskadesnica.rs

Екстремистички напади на српску националну баштину-благо су или никако санкционисани.Небројени су напади на Србе повратнике,ломе се табле са ћириличним натписима,возила са српским таблицама,чести су напади на српске туристе,православне храмове итд.

Имовина српских правних субјеката из времена Југославије не решава се по међународном моделу сукцесије,већ у многим случајевима хрватско законодавство доноси ad hoc одлуке на штету српске стране.Тражимо и укидање противправног постојања тзв.тајних оптужница против Срба из Хрватске.На тајним оптужницама се налази неколико хиљада лица произвољно стављених на својеврсне листе за одстрел.Овим актом се одвраћа прогнано становништво на повратак на своја вековна огњишта.

Српска десница оштро протестује против оваквог,уобичајеног става хрватске државе наспрам српских физичких и правних лица и најхитније тражи примену елементарног права Срба на  живот,рад,имовину и безбедност у Хрватској.

Фото: srpskadesnica.rs

Сваки грађанин Хрватске,а посебно хрватска власт морају бити свесни историјско-правне чињенице:Без српског народа не би постојала ни Хрватска!

Уочи срамног етничког чишћења Републике Српске Крајине у операцији „Олуја“

Београд, 03.08.2018.године

Александар Здравковић, Генерални секретар Српске деснице

Миша Вацић, Председник Српске деснице

Опис догађаја испред амбасаде Хрватске

Дошао сам испред амбасаде Хрватске да предам протесно писмо о положају Срба у Републици Хрватској.  Позвонио сам на  интерфон и нико није одговорио.  Прошао сам до службеног лица из жандармерије који ми је узео податке и објаснио сам му да сам генерални секретар Српске деснице и да желим да предам протесено писмо о положају Срба у Хрватској. Службено лице ми је пренело да он лично не може да прими писмо. Пренео ми је да ће за 5 минута неко из Хрватске амбасаде изаћи да узме писмо и то је трајало сатима. Такође, ја сам рекао да нећу отићи док неко не прими писмо.

Службено лице је позвало шефа и у разговору са њим смо се договорили да ће доћи њихова патрола из жандармерије да попричају са мном и да писмо предамо путем поште.

Желео сам да писмо оставим на капији амбасаде јер немају сандуче али ми службено лице из жандармерије није дозволио да то урадим јер није по протоколу и договорили смо се да сачекам да неко из амбасаде прими писмо. Такође сам се захвалио на инфоримацији, оставио писмо на огради и после сат и по легитимисања и контроле од стране жандармерије, отишао.

Генерални секретар Српске деснице Александар Здравковић

Извор: srpskadesnica.rs