Ново стратешко оружје Русије учинило је сваку ракетну одбрану бескорисном, изјавио је данас заменик руског премијера Јуриј Борисов.

Борисов је за руску националну телевизију казао да нови хиперсонични ракетни систем „Авангард“ лети брзином 27 пута већом од брзине звука, што га чини недодирљивим за пресретаче.

Како је додао, тај систем „суштински чини ракетне одбране бескорисним“, преноси АП.

Борисов је то казао дан након што је председник Русије Владимир Путин надгледао тестирање тог система и поздравио га као поуздан гарант безбедности те државе за деценије које долазе.

Како је Ројтерс пренео раније, Кремљ је у среду саопштио да је систем „Авангард“, који може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе, успешно тестиран, а да је тестирању присуствовао и руски председник.

Путин је тестирање, које је било на далеком истоку Русије, посматрао из зграде министарства одбране у Москви, пренела је британска агенција.

Руски председник је у марту најавио нова оружја, укључујући и „Авангард“, те поручио да она могу да погоде било коју тачку на свету и да могу да избегну амерички ракетни штит.