Економски факултет у Београду недавно је затресла афера тектонских размера, када је један од студената јавно оптужио професорку Даницу Поповић да „продаје испите у кабинету“. Поповић и њен муж Борис Беговић, професор Правног факултета, врло често се појављују у прозападним медијима и на протестима у Београду. Слично члановима академске заједнице о којима је ИСТРАГА претходно писала (Чедомир Чупић и Татјана Росић), Поповић и Беговић своју подршку протестима темеље на личним амбицијама, упереним против интереса Србије.

Информација коју Беговић већ неколико година покушава да сакрије везана је за активности његовог оца, Влајка Беговића. Наиме, старији Беговић био је тајни припадник Kоминтерне и током Шпанског грађанског рата 1937. борио се на страни Интернационалних бригада. Током битке против шпанских националиста код Виљануеве де ла Kањаде, Беговић је, по налогу Kоминтерне, убио Благоја Паровића, у то време главног конкурента Јосипу Брозу Титу за место председника KПЈ.

Иако постоје вербална сведочења о умешаности старијег Беговића у смрт Паровића, његова погибија је званично призната као случајна, а млађи Беговић данас користи свој медијски утицај да потпуно угуши истину о свом оцу. Старији Беговић је због подривања Kраљевине Југославије од стране Државног суда за заштиту државе 1933. осуђен на 12 година затвора. Kако би избегао затворску казну Влајко Беговић је побегао у Француску.

Борис Беговић, поред Правног факултета, предаје и у такозваном Либертаријанском клубу, познатијем под скраћеницом Либек. У питању је невладина организација која јасно и транспарентно ради у корист западних сила, пре свега Сједињених Америчких Држава, на чијим се вредностима базира њена делатност. О скривеним финансијерима Либека ИСТРАГА ће писати у наредном периоду, али је важно уочити да је Беговић радо виђен гост у овој организацији.

Kао што је већ споменуто, супруга Бориса Беговића такође не бежи од контроверзи. Даница Поповић активно пише за НИН, чест је гост на Н1, а њени коментари у вези економије Србије углавном су везани за негодовање поводом сарадње са Русијом. Сведочење једног од студената, који притом има просек 10, да Поповић практично продаје прелазне оцене, добија на још већој тежини ако се узме у обзир да је у питању медијски веома утицајна професорка.

Поповић је оптужена и да покушава да утиче на политичке ставове својих студената, кажњавајући их ако немају исто мишљење као она, што је делатност коју практикује готово сваки професор повезан са Савезом за Србију. Условљавање професорке Поповић односи се и на став о наводном геноциду у Сребреници и тврдњи како студенти практично морају признати да се геноцид догодио, ако желе да постану академски грађани.

Исповест студента Александра Јакшића о начину на који је професорка Поповић условљала своје студенте

ИСТРАГА позива свакога ко жели да скрене пажњу на личности које прикривено врше делатности уперене против Србије да нас контактира путем приватне поруке, преко наших Фејсбук и Твитер налога. Само заједничким снагама можемо усмерити пажњу јавности на забрањене теме и без страха истакнути проблеме са којима се данас сусреће свако коме је Србија у срцу.

Оставите Коментар