Представници амбасаде Хрватске појавили су се на хуманитарном футсал турниру одржаном 15. септембра на Ади Циганлији у дресовима са шаховницом и натписом Земун, који је за време Другог светског рата био у саставу Независне државе Хрватске (НДХ) и важио за једно од највећих упоришта усташких злочина.

ИРИТИРАЈУ: Хрватске дипломате у спорним дресовима, Фото: republika.rs
ИРИТИРАЈУ: Хрватске дипломате у спорним дресовима, Фото: republika.rs

Поред тога, није тајна да у Хрватској и данас постоје претензије ка присвајању овог дела Србије. Тако су својевремено Хрвати послали поруку да је Земун хрватски град и да ће тенковима бити ослобођен. Пропуст је утолико већи што су дресове са натписом Земун усред Београда носиле баш дипломате, које су и највећи представници хрватске политике у Србији.

ТУЂМАНОВ САН

Историчар Божидар Кљајевић сматра да је посреди озбиљан пропуст који показује колико су се Хрвати осилили.

– Они ће у инат српству радити све што пожеле. Претензија ка Земуну потиче ваљда од приче Туђмана да ће једног дана пити кафу у Земуну, где је његов син Мирослав живео. Да Земун припада Хрватима, најобичније су глупости. Чак ни Славонија, да није било Броза, не би била њихова – наводи Кљајевић.

Сличан пропуст Срба у Хрватској потпуно је незамислив, будући да они немају ни трунку толеранције на било шта што асоцира на српски идентитет и националност, а камоли на оно што би подсећало на ратне сукобе.

УЧЕСТАЛИ ИНЦИДЕНТИ

Милан Чучковић, председник удружења Србски светионик, каже да не може ни да замисли да се неко са ћириличним натписом појави у Загребу или Сплиту.

– И ми морамо реаговати на овакве пропусте, јер је недопустиво да се натпис Земун, који је био у саставу НДХ, промовише уз шаховницу усред Београда. Лично то доживљавам као провокацију, нарочито када се узме у обзир да су Хрвати склони таквом понашању и да се овакви инциденти дешавају на месечном нивоу – истиче Чучковић.

Иако из амбасаде Хрватске јуче нисмо добили одговоре на питања, у Заједници Хрвата Земун одговарају да је реч о дресовима хрватске младежи из Земуна које иначе носе када играју фудбалске утакмице у Хрватској.

– То су стари дресови које наши млади из Земуна носе кад играју утакмице у Хрватској. Позајмили смо их представницима хрватске амбасаде за учешће у хуманитарном турниру. Никоме није била намера да провоцира и шокирани смо кад видимо докле је све то отишло – кажу у Заједници Хрвата Земун.

Леп повод, ружна слика

Хуманитарни турнир у футсалу имао је леп повод – да се помогне прихватилиштима за децу. Ипак, слика дипломата у дресовима с натписом Земун и шаховницом изазвала је негативне коментаре у јавности. Иначе, организатори турнира биле су амбасаде Пољске и Словачке у Београду, а осим њих, на турниру је учествовало још 14 екипа: амбасаде Чешке, Финске, Француске, Грчке, Хрватске, Италије, Канаде, Немачке, Русије, САД, Украјине, Велике Британије, као и делегације Европске уније у Србији, Министарство спољних послова Србије и Министарство спорта и омладине спорта Србије.

П. ГРЧИЋ – М. ЛЕСКОВАЦ