Низ тешких провокација се наставља, а све се одвијају по истом сценарију. Још један шиптарски пекар сликао се док рукама прави двоглавог орла, симбол „велике Албаније“, а онда нестао…

Фото: facebook.com/Argjend Gjibexhi
Фото: facebook.com/Argjend Gjibexhi

Арђенд Ђибеџи, Албанац из Призрена који је радио у обреновачкој пекари „Деа“, поставио је на Фејсбуку и Твитеру фотографије са поменутим симболом. У међувремену, профиле је избрисао (откако су неки корисници почели да упозоравају да је радио у Обреновцу), а он је, како нам је рекао власник пекаре, сада „негде у Будимпешти“.

Екипа Српског телеграфа јуче је била у обреновачкој пекари „Деа“. Бурим Чолакај, власник пекаре, потврдио нам је да је пекар који је показивао двоглавог орла радио код њега. Међутим, како каже, отишао је пре него што се спорна фотографија појавила на друштвеним мрежама. У супротном, каже, моментално би му дао отказ.

Фото: republika.rs/Владимир Лукић
Фото: republika.rs/Владимир Лукић
  • Радио је код мене око три месеца. Није био задовољан платом, одавде је отишао у Будимпешту код рођака да ради у нади да ће добити већу плату него у Србији. Не могу да имам увид шта моји запослени раде после посла, а и немам времена тиме да се бавим, али да је показивао двоглавог орла док је био мој запослени, добио би отказ јер не желим било какве проблеме – објаснио је власник пекаре.

Мештани Обреновца, с друге стране, не могу да верују да је такав човек радио у пекари у њиховом месту.

  • Срамота! Како се само усуђује да тако отворено провоцира. Како је могао да зарађује у нашој земљи и понаша се тако лицемерно. Овде живе фини људи, нема разлога да на доброту узврати оваквим гестом. Ко зна ко стоји иза њега – рекла нам је огорчено Љубица Митић (74).

Божидар Спасић, бивши обавештајац Службе државне безбедности и стручњак за тероризам, који је у јучерашњем тексту у нашем листу упозорио да ове учестале провокације тешко да су случајне и изразио сумњу да неки од пекара у ствари испуњавају налоге из Приштине, сада каже да више нема дилеме да се ради о организованој акцији шиптарских сепаратиста.

  • Превише је фотографија на којима Шиптари провоцирају симболом „велике Албаније“. Иако су ово најблажи видови провокације, то не мења ствар да се ради о организованој акцији. Они су изазвали велико незадовољство у народу, а на њихову страну је стао и део опозиције да их брани. У ствари, овим орловима они поручују да ће наша територија кад-тад бити део „велике Албаније“ – примећује Спасић.

Адвокати: Поднети кривичну пријаву

Адвокат Иван Симић за Српски телеграф објашњава да је симбол двоглавог орла нешто што је усмерено директно против правног поретка Србије, а да грађани које је то узнемирило могу да поднесу приватну кривичну пријаву.

  • Не искључујем да се у оваквом понашању могу стећи и елементи кривичног дела угрожавања сигурности. Већина наших грађана може се осетити угрожено због тога што сматра да промовисање овог симбола представља претњу напада на живот и тело грађана Србије с обзиром на то да је овај симбол неспорно симбол рата и прогона нашег становништва с Косова и Метохије – каже он.

Надлежни органи треба да испитају каква је намера оних који су показивали симбол двоглавог орла, па тек онда да реагују, сматра адвокат Сава Анђелковић.

  • Прекршајни суд би морао да испита читаву ситуацији – напомиње наш саговорник.

Јелена Митровић

Оставите Коментар