Амерички магазин „Форин полиси“ објавио анализу у којој тврди да Пекинг користи српску престоницу као полигон и одскочну даску за ширење свог обавештајног и политичког утицаја у Европи.

Амерички Стејт департмент упао је у озбиљну параноју због страха да би Кина преко Србије могла да шпијунира комплетну Европу!

У најновијој анализи магазина ‘Форин полиси’, који је близак владајућим структурама у Вашингтону, оцењује се да би наша земља могла да послужи Пекингу као стратешка тачка из које би захваљујући најмодернијој технологији могли да контролишу читав Стари континент. У тексту под насловом „Кинески Велики брат стигао је у Србију“ кључна теза је да су се набавком ‘Хуавејевих’ надзорних камера и софтвера за препознавање лица у Београду ‘обистинили најгори страхови Запада“.

Брине их ‘мека моћ’

„Хуавејев систем надзора подразумева инсталирање 1.000 камера високе резолуције, које користе софтвер за препознавање лица и регистарских таблица на 800 локација широм српске престонице у наредне две године. Како ‘Хуавејеве’ опције за ширење на Западу постају ограничене, кинески гигант види балканске земље, кандидате за улазак у Европску унију, као задња врата за продор у Европу“, пише, између осталог, у тексту македонског новинара Бојана Стојковског и, уз нескривену дозу панике, констатује да је пројекат „Београд – Безбедан град“ само параван за ширење кинеске меке моћи у Европи:

„Кинеска влада већ покушава да примени своју меку моћ у региону кроз пројекте у оквиру ‘Појаса и пута’. ‘Хуавејев’ пилот-пројекат у Србији могао би се показати као полигон за европске планове, који укључују имплементацију 5Г технологије, чему се САД и ЕУ жестоко противе. Експанзија овакве врсте технологије за надзор може такође значити да би кинеска национална обавештајна мрежа могла да прерасте у међународну. У том случају, Србија би могла послужити као одскочна даска у напорима Кине да оствари технолошку доминацију и пројектује свој утицај на Европу“, закључује „Форин полиси“.

Фото: prinstkrin/foreignpolicy.com
Фото: prinstkrin/foreignpolicy.com

Коментаришући амерички страх, политиколог Јелена Вукоичић истиче да Кина представља највећег ривала САД за лидерску позицију на међународној политичкој сцени.

  • „Хладни рат“ између две државе траје већ неко време. Кад је у питању Србија, није тајна да Вашингтон и даље доживљава нашу земљу као „реметилачки фактор“ на Балкану, првенствено због добрих односа са Русијом, али у последње време све више и због сарадње са Кином. С обзиром на растуће западне притиске на Београд да се одрекне Косова и удаљи се од Москве, можемо очекивати да се ти притисци прошире и на однос Србије и Кине, који парадоксално, свако на свој начин, САД и читав Запад доживљавају као претњу својим интересима – наглашава Вукоичићева.

С њом је сагласан и бивши оперативац ДБ Божидар Спасић, који оцењује да је сарадња Србије и Кине у последње време трн у оку САД.

  • Амерички обавештајци прате сваки пословни корак Кинеза у Србији, свесни да својим компанијама и утицајем не могу нашкодити добром економском партнерству Србије и Кине. Брине их чињеница да не постоје санкције или мере којима би могли да спрече продор Кине у Србију, одакле имају улаз у комплетну Европску унију – подвлачи Спасић.

Води се ‘мокри рат’

Он примећује да Американце, који покушавају да софтверском технологијом ‘покрију’ Србију а тиме и читав Балкан, брине нагли уплив Кинеза у ту материју.

  • У нашој држави се тренутно води невиђени обавештајни рат САД и Кинеза ко ће владати софтверским технологијама на овим просторима. Кинези су због санкција ‘Хуавеју’, које су им наметнуле САД, кренули, како то обавештајци кажу, у „мокри рат“. Дакле, без икаквих ограда Србији „отварају“ технологије које у овом тренутку никако не одговарају Вашингтону да буду на овом подручју – објашњава Спасић.

Стефановић: Камере у складу са прописима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је недавно поводом ‘Хуавејевих’ камера које су претходних дана постављане широм Београда да се ради о обнављању система видео-надзора.

  • Пројекат у првој фази подразумева замену старих камера новим, које су неупоредиво веће резолуције и техничких могућности. Имаће могућност зумирања, уочавања таблица, као и употребу нових софтвера који ће аутоматски детектовати таблице, возила, па чак ако се покаже сврсисходно и у складу са законом, и препознавање лица. На овај начин моћи ћемо много ефикасније вршити потрагу за лицима за која суд расписује потрагу, опрезно, у складу са прописима – нагласио је Стефановић.

Д. КЉАЈИЋ – Б. БАБИЋ

Оставите Коментар