Поводом учесталих вести о малтретирању и пребијању српских туриста у Сплиту ових дана, због којих се уз стид и огорчење огласио и сам градоначелник овог града, предлажем да се убудуће путовања на ову и сличне дестинације третирају као облик туристичког мазохизма.- рекао је данас социолог Бојан Панаотовић.

Он је додао да би Министарство спољних послова наше земље можда могло да промисли о идеји да на својој званичној веб страници упозори грађане који намеравају да путују на оваква одредишта, да могу очекивати да буду пребијени, да им гуме буду избушене, шофершајбна разбијена и да буду спремни да доживе низ беспризорности и да претрпе сваковрсно насиље!Ваља потенцијалне путнике на исто упозорити као што се упозорава на земље у којима постоји опасност од грађанског рата, уједа егзотичних инсеката или цунамија и сличних непогода. Па ко воли – нека изволи!- сматра Панаотовић.

Он такође примећује да је социолошки веома занимљиво да хрватска и друга штампа бележи да осим Срба, насиље у Сплиту ових дана трпе и грађани који су допутовали из Украјине, Француске и других земаља, тако да је осим антисрпства и србофобије по среди и ксенофобија пар екселанс као још шири и драстичнији облик друштвене болести.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Чему се уопште чудити када је реч о граду у коме су пре пар година ватерполисти Црвене Звезде једва извукли живе главе и то скоком у море по хладном времену, јер би их у противном гостољубива скупина грађана Сплита линчовала зато што наступају за српски клуб! Фасцинатно је да у ери корона вируса у којој се земље горљиво и свим средствима боре за сваког туристу и сваки његов долар, еуро, фунту или јуан, постоји земља у којој туристе туку. Видимо туку и друге, али Срби се подразумевају, по „дифоулту“, што би омладина рекла.

Управо због тога,сматра овај социолог, туристи из Србије требало би да ставе два пута прст на чело пре него што изаберу свој аранжман. Јер обала у Хрватској је неоспорно лепа, али има и других лепих земаља и обала широм планете Земље. Можда нас тамо мање или више воле, можда немају никакав емотивни однос, али нас цене као потрошаче или туристе… али нас барем не туку.

  • Мислите о томе! Грађане Сплита и читаве Хрватске који су добронамерни, који нису заражени мржњом и који схватају да добросуседство нема алтернативу у 21. веку, позивам да подигну свој глас против оваквог безумља и шовинизма недостојног модерној Европи и веку у коме живимо! – рекао је Панаотовић.

Ј. С.

Оставите Коментар