Српска десница одржала је предавање о тренутној политичкој ситуацији у Србији и свету у Културном центру Чукарица пред преко 400 младих људи. Предавач чувени професор доктор Мирољуб Петровић, а на њихов позив велики број младих се одазвао да чује предавање о томе где је Србија данас у свету и како десница да се понаша у тренутној политичкој ситуацији.

Како је објашњавао Мирољуб Петровић, Србија је више пута у својој историји налазила у тешкој ситуацији када је морала да бира између два пута која оба нису била лака, а те путеве одређивао је сукоб великих сила. Један је значио чување живота, а други њихово губљење. Кнез Павле је био државник који се водио политиком чувања живота у времену када није било могуће преокренути ток историје у своју корист. Он је сматрао да Србија у судару слонова мора бити неутрална и тако сачувати свој опстанак и шреживети Други светски рат. За случај да је победила политика Кнеза Павла, српски народ не би доживео двомилионске жртве у том рату. Ипак, у недостатку политичког такта прорадило је срце и српски народ је жртвовао неутралност за борбу у којој није могао победити. Жртвовањем неутралности дозволио је себи да води борбу коју сам није могао изнети, а изгубио би много живота. Британци, који су стајали иза обарања српске неутралности, били су задобвољно што је Србија увучена у рат, јер је тако олакшан западни фронт за Британију. Британија је своју лакшу позицију у рату платила са два милиона српских глава. Тако је Србија, уместо да чува своје интересе, помагала британске својим главама.

Данашња ситуација у свету је, закључује доктор Петровић, слична тадашњој. Нацизам опет влада и ми смо опет у 1941. по констелацији светских сила где је НАТО главни полицајац Европе и већег дела света. Србија је покушала једном да победи тог полицајца, али није успела, него је још полицајац заузео део њене територије. НАТО је у сукобу са Русијом и остатком света, а Србија на ветрометини путева различитих интереса и тог сукоба. Да би опстала Србија се мора вратити политици Кнеза Павла и сачувти стабилност и безбедност преко неутралности. Србија себи не сме да дозволи нову 1941. или сиријски сценарио. Прескупо је плаћена српска слобода да би је поново српским главама плаћали. Зато Србија мора водити политику активне неутралности у којој ће сарађивати са свима, али неће бити део било ког војног савеза. У тој политици Србија мора гледати на све начине да сачува своје националне интересе, а да у исто време не угрози животе Срба на Косову и Метохији или да саму себе увуче или дозволи да је неко увуче у неки сиријски сценарио. Кнез Павле је, каже др Петровић, пример какву политику данас Србија треба да води.

НАЦИОНАЛИСТ