Наташа Пирц Мусар биц́е прва жена на челу Словеније, пошто је у другом кругу председничких избора победила Анжеа Логара. Пирц Мусар је некадашња новинарка, адвокат и залаже се за брзи улазак земаља Западног Балкана у ЕУ, али и за наставак процеса Брдо-Бриони, за који каже да само састанци председника нису довољни.

Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније гостовао је у јутарњем програму и са водитељима коментарисао ове промене као и како оне утичу на Србе у Словенији.

  • Нерешана су многа питања, а оно што је за нас јако важно, а што нам као мањини Словенија још увек није дала, је питање Срба који живе у Словенији – рекао је Kокановић.
  • Оно на чему ће она највише морати да ради је да помогне Србији у промовисању Србије у очима ЕУ – изјавио је Kокановић.

Прво обраћање председнице након избора започела је изјавом да је посебно брину нарушени односи Београда и Приштине. На ову тему Kокановић је дао своје гледиште.

  • Ово није први пут. Имамо суспензију свих аката из 99. године и ово је горуће питање на читавом Балкану! Сви, не само Словенија, морају да се укључе у решавање ових питања. Улога САД и Велике Британије такође су јако битни – изјавио је Kокановић.

Оставите Коментар