Доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Универзитета из Бањалуке и експерт за питања безбедности, гостовао је у емисији „Добро јутро Србијо“ на Хепи телевизији и изјавио да је „Ел-Муџахид“ био први Ал Каидин одред у Европи.

– „Ел-Муџахид“ је злогласни одред са арапским добровољцима за које се везују тешки злочини одсецања глава заробљеним српским војницима у Возући. Нико није одговарао за те злочине. Непосредни извршиоци нису кажњени, нису процесуирани. То је био први Ал Каидин одред у Европи, са свим оним обележјима и истим идеолошким циљевима које ће имати Исламска држава на тлу Блиског истока. То смо ми све доживели и борили се против тога. Успели смо да се изборимо, а Европа је била нема – рекао је Ћеранић.

Водитељ Миломир Марић је подсетио да је код терористичких напада у Паризу, Бриселу, Ници, Мадриду и Лондону, увек траг био ка Босни.

– Чак извршиоци напада 11. септембра Мухамед Алијата и та група, такође су се вежбали на босанском ратишту – подсетио је Марић и запитао се како је онда проблем Додик, а не то што је „Европа у пламену“.

Доц. др Предраг Ћеранић се сложио да трагови терористичких напада увек воде ка БиХ!

– Жак Клајн, бивши званичник САД у БиХ испред УН је отворено рекао да су све џихадисте који су ратовали у Авганистану и другим ратиштима стационирали у Босни да би били под надзором. Такве људе не може нико да надзире, чак ни тако велика сила као САД. Они су се, после завршетка рата, одређеним каналима пребацили на Косово, у Чеченију и увек су били пристутни тамо где је интерес великих светских нафтних компанија. Ми смо са њима у БиХ имали много проблема и много жртава, али све то за велике светске медије маргинално, а проблем су им Срби и Руси – упозорава Ћеранић.

Он је подсетио да како изгледа кад се НАТО брине о демократији виђено је у Либији, Сирији и у низу других земаља кроз које су прошле обојене револуције.