Народни посланик и повереник ГО СНС у Шапцу др Бобан Бирманчевић, поднео је кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Шапцу против градоначелника Шапца Небојше Зеленовића због тога што је 25.12.2019. године на свом налогу на друштвеној мрежи Твитер упоредио чланове Српске напредне странке са чланством фашистичке Немачке, односно са члановима злогласног нацистичког покрета предвођеног Адолфом Хитлером, при том употребивши фашистичке симболе, попут “свастике”, чиме је, између осталог, поступио и супротно члану 6. Закона о забрани манифестација неонацистичких или фашистичких организација или удружења и забрани употребе неонацистичких или фашистичких симбола и обележја.

Kако се у кривичној пријави даље наводи, Небојша Зеленовић је описаним чињењем починио кривично дело из члана 174. Kривичног законика повреда угледа због расне, верске, националне или друге припадности, тако што је на описани начин јавно изложио порузи групу, у овом случају чланове Српске напредне странке, због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности, етничког порекла или неког другог личног својства, конкретно политичког опредељења.

– У 21. веку, на истеку 2019. године, градоначелник Небојша Зеленовић у свом лудилу и немоћи да на било који начин побољша свој статус и да добије подршку грађана, отишао је корак даље у неповратном правцу, који у овом тренутку не иде на добро ни грађанима Србије, ни том његовом савезу. Употреба кукастог крста показује мрак у којем се тренутно налази и Небојша Зеленовић, али и комплетна опозиција. Подсећам Небојшу Зеленовића да се у Шапцу налази музеј посвећем шабачким Јеврејима, народу чија је трагедија мера тог злочина и мера докле су ти нељуди били спремни да иду. Градовачелник Небојша Зеленовић овим потезом сврстао се међу фашисте – рекао је др Бобан Бирманчевић на хитно сазваној конференцији за новинаре одржаној у просторијама СНС–а у Шапцу.

Радивој Мићић, повереник шабачких напредњака описао је градоначелника Шапца као “малог миша из поткривља шабачког Архива који покушава још неколико месеци да буде у центру пажње јавности”. Kако је оценио, циљ најновијег поступка Небојше Зеленовића је да се произведу немири на улицама Србије и да дође до крвопролића које би одређене снаге у Србији искористиле да насилно дођу на власт.

– Једини начин да они дођу на власт је да изазову грађански рат у овој земљи. Људи који знају како је Адолф Хитлер дошао на власт у Немачкој могу да препознају ове симптоме. Kампања коју они воде по шабачким кафићима личи на кампању коју су водили по Минхену по пивницама. То је њихова кампања. Они немају странку и немају чланство. Тако је национал-социјалистичка партија почињала. То управо сада раде Совраније Чоњагић и његови. Седе и људима причају свашта. Очекујемо да ће након губитка избора морати да одговара пред правосудним органима, наравно уколико не побегне из земље. То ме неће изненадити јер све ми на то мирише, његови контакти са одређеним људима, пре свега са његовим пријатељима Албанцима са Kосова и Метохије са којима има и одређене аранжмане, а једног дана видећемо и какве – наводи Радивој Мићић.

Оставите Коментар