Све учесталије најаве надлежних о увођењу обавезног војног рока сада су и конкретизоване, а стижу од чланова Министарства одбране – да се касарне већ припремају за потенцијално служење војног рока, ако се држава одлучи за његово поновно увођење. Оно што се помиње као оквирни рок јесте наредна година.

Војни аналитичари ове вести “читају” тако да би регрути у највећој мери били део копнених јединица, односно пешадије, а читав “посао” враћања обавезног служења војног рока коштао би нас између 100 и 150 милиона евра.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Пешадија

– Регрути би нашли своје место у свим родовима, али наравно да би на копненој војсци био највећи фокус. Ту би радили основну пешадијску обуку, а даље би ишли у складу са планом – каже за “24седам” војни аналитичар Владе Радуловић.

Иако је тешко рећи када би овај систем опет могао бити успостављен, Радуловић верује да то не би могло да се деси пре 2022. године. Велико питање је да ли би обука трајала три месеца, као некада, али је уверен да би могла бити краћа, можда само месец.

– У ресорном министарству се тренутно ради елаборат, а све зависи од одређених логистичких и финансијских питања и усклађивања са Уставом и другим документима – објашњава он.

Оставите Коментар