Фантази, белгијски овчар, који ради за аустријску војску, одушевио је своје руковаоце тачном и брзом идентификацијом узорака коронавируса узетих од пацијената са том болешћу.

Радећи у апсолутној хармонији са њеним водитељем, пас је правилно идентификовао узорке КОВИД-19 које су добили пацијенти од којих је тражено да удишу у посуду пет минута.

Затим је псу представљен мирис.

Волф Kафка са Института Мак-Планк рекао је да је ово био одлучујући тренутак за Аустрију у међународној борби против пандемије.

Аустријска војска нема претходно искуство са откривањем мириса КОВИД-19 и влада јој је наложила да тестира тачност паса њушкала.

„Kада смо први активни узорак КОВИД-19 добили директно са одељења у војној болници и представили га псу неколико минута касније, пас га је одмах одабрао, иако пас никада раније није осетио активни узорак и био обучен само помоћу лабораторијских узорака.

Могу да одговорим на питање експеримента који је влада тражила од нас: да, нос пса је у стању да открије и укаже на заразне материјале КОВИД-19 „, рекао је пуковник аустријске војске Ото Kопич.

Псу се у више наврата дају разни узорци и обучава се да седи или лаје када осети мирис болести.

На другим местима пси су обучени да по мирису зноја одреде пацијента са КОВИД-19 и разликују их од неинфицираних људи.

Француски истраживачи рекли су да су открили да пси могу идентификовати заражене особе са тачношћу од 85% до 100% и искључити инфекцију са тачношћу од 92% до 99%.

Оставите Коментар