У Северној Македонији је почео попис становништва, домаћинстава и станова, први после 19 година.

Теренски попис почео је 5. септембра и трајаће до 30. септембра, до када ће бити омогућено и самопописивање дијаспоре преко интернета, које је почело 1. марта. У дијаспори је до сада пописана око 191.000 грађана.

Попис је првобитно био планиран за април ове године, али је одложен за септембар због пандемије договором највећих парламентарних странака.

Представници власти су истакли да ће попис бити безбедан и да ће бити поштовани здравствени антиковид протоколи и да не постоји никаква шанса за ширење вируса, у шта је опозиција изразила сумњу.

Директор Државног завода за статистику Апостол Симовски је рекао да су пописивачи упознати са строгим и прецизним протоколом и да тачно знају како да се понашају.

Свим пописвачима су, истакао је, подељене KН95 маске и средства за дезинфекцију, а пропоручено је да се, уколико постоје услови, користи свака могућност за пописивање на отвореном, у дворишту, на веранди, на тераси.

„Две трећине наших пописивача су вакцинисани, а грађани који не желе да приме невакцинисане имаће могућност да траже вакцинисане“, рекао је Симовски и позвао грађане да отворе врата пописивачима и да се попишу.

У Северној Македонији последњи попис је направљен у првој половини новембра 2002. године, а попис који је требало да буде 2011. године започет је и прекинут договором тадашњих владајућих партија, македонске ВМРО ДПМНЕ и албанске ДУИ.

Према том последњем попису, у Северној Македонији је живело 2.022.547 становника, у 564.296 домаћинстава и 698.143 станова. У Скопљу је тада живело 506.926 грађана.

Оставите Коментар