По први пут у нашој јавности организован је дуел историчара класичне школе и историчара тзв. аутохтонистичке школе. Данило Тврдишић, аутор емисије Политикон у дуелу је угостио историчара Слободана Јанковића и аутора књиге Није било Сеобе Срба Александар Митић.

Александар Митић објаснио каква истраживања је спровео за своју књигу и зашто Порфирогенитов спис који је главни извор о наводном досељавању Срба на Балкан у време цара Ираклија. Он каже да је у књизи обрадио и друге изворе који се узимају као доказ досељавања, али да ти списи говоре о ратовима Словена и Ромеја али не о досељавању.

– Поглавље о Србима у Порфирогенитовом списку је најспорнији. Овде има више записа на маргинама. Утврђено је да на самом списку постоји шест различитих рукописа тј. да је шест људи писало спис, а да је на маргинама још рукопис пет људи. То је довољно да неко посумња да спис није аутентичан – објаснио је Митић износећи и низ других примедби које доказују да су у спис накнадно убацивани делови па и они који говоре о досељавању.

Он је објасно да се у преводима ромејских историјских извора такође манипулисало јер се например “подизање устанака од стране Словена и Хуна” у преводима наводи као “инвазија Словена и Хуна”.

– Ако су подигли устанак значи да су већ живели на тој територији – објаснио је Митић.

Слободан Јанковић каже да информације које Митић износи могу да збуне људе који нису довољно информисани о историји. Он је Митића, Шаргића и друге аутохтонисте оптужио за манипулисање.

– Овде смо имали прилику да чујемо од Митића да су сви извори такозвани – рекао је Јовановић и упитао Митића који су по њему извори које признаје.

Митић је рекао да је највише списа фалсификовано у 15 и 16 веку.

Кометаришући Порфирогенитов спис, Јовановић каже да је нормално да на списима ради више људи и да није неуобичајено да има више врст рукописа и да то није доказ који дисквалификује тај извор. Он је подсетио на разна истраживања око поменутог извора па и истраживање Тибора Живковића.

Коментаришући Митићеве примедбе о преводу “устанак” у “инвазија”, Јовановић каже да по Митићу су онда и Хуни староседеоци Балкана јер се помињу у истој реченици.

Погледајте читав дуел:  

Оставите Коментар