Један од бивших команданата тзв. Ослободилачке војске Косова и некадашњи посланик у косовском парламенту преговара са Специјалним судом за злочине ОВК о начину на који ће се предати том суду, пише Коха.

Приштинска Коха тврди да ће бити подигнута прва оптужница на Косову и Метохији за ратне злочине против бившег команданта ОВК и некадашњи посланик у косовској Скупштини, а наводи да је реч о Рустему Мустафи, команданту ОВК за Подујевску област.

То је Коха објавила на свом сајту, позивајући се на неименоване изворе, а како се додаје, подизање оптужнице се очекује у јануару.

Један од бивших команданата Ослободилацке војске Косова и некадашњи посланик у косовском парламенту, познат по ратном надимку „командант Реми“, преговара са Специјалним судом за злоцине ОВК о нацину на који це се предати том суду, пише Коха.

Позивајуци се на изворе у том суду, Коха пише да је спремна прва оптужница против бившег регионалног команданта ОВК, као и да су истражитељи Специјалног суда недавно били на Косову како би договорили начин предаје.

„Вероватно је да це ускоро бити постигнут договор о добровољној предаји“, рекао је неименовани извор приштинском дневнику.

Мустафа је добио позив да буде саслушан 14. јануара, рекао је његов адвокат.

Како је претходно навела Коха, специјални тужилац Џек Смит припремио је прву оптужницу, на основу седмогодишње истраге о злочинима, који проистичу из извештаја Дика Мартија и Савета Европе.

„Истражитељи су били на Косову и преговарали су о потенцијалној предаји осумњиченог и има шансе да се договор постигне брзо о његовој добровољној предаји“, рекао је извор за КТВ.

Портпарол Канцеларије Специјалног тужиоца није хтела да коментарише ову информацију.