Усаглашен текст декларације о опстанку српског народа. Предвиђа се да лекције из историје, географије и српског језика за ђаке у Србији и РС буду усаглашене.

Према писању „Вечерњих новости„, ове недеље одбори за образовање озваничили су уједињавање наставних планова, а тај лист сазнаје да просветни стручњаци са две стране Дрине на њима раде већ неколико месеци.

Педагошки завод Републике Српске већ је формирао свој тим, а ускоро би и српски Завод за унапређивање квалитета образовања требало да оформи одсек који ће се бавити само националним корпусом тема у наставним плановима и програмима. Оне ће са посебном пажњом да буду уграђене у наставу основних и средњих школа.

„Свака озбиљна држава има своју националну науку која се бави националним корпусом тема. У свакој држави то су специфичне теме и деца стичу другачија знања. Сви о томе воде посебну бригу и у свету и у региону, па на исти начин и ми треба да се посветимо националним темама. С обзиром на специјалне везе са Републиком Српском и на то да је реч о заједничкој историји и традицији, са њима ћемо унапређивати ову област“, каже за „Новости“ министар просвете Младен Шарчевић.

Он каже да за сада неће бити промене уџбеника, а како на ред буде долазило иновирање целокупног наставног плана и програма у неком разреду, у нове уџбенике ће се интегрисати и новине у националним темама.

Директор Завода за унапређивање Златко Гушановић каже да су већ имали неколико састанака са колегама из Републике Српске и да су у току припреме за формирање посебног сектора који ће се бавити очувањем националних вредности у наставним плановима и програма.

 

Извор Вечерње новости

Објавио: Нови стандард