На друштвеним мрежама постоји велики број снимака са прве линије фронта у Вуковару 1991. године на којима се виде снага некадашње ЈНА и немоћ хрватских територијалаца током ратног сукоба.

Један од назанимљивијих снимака из тог периода, међутим, мало је познат широј јавности, а на њему је забележен разговор официра ЈНА Веселина Шљиванчанина и заповедника хрватских снага Миле Дедаковића Јастреба, након борбе за Милово брдо.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Пало је и Милово брдо, нема више, сад идемо на Дунав! Доста је било. Страшно се боре момци! Свака част – прича Шљиванчанин и наглашава да није било жртава на страни ЈНА.

Шљиванчанин додаје да се након окончања битке преко радио везе јавио Дедаковић.

  • Сад нам се јавио господин Јастреб и почео да псује. Kаже: „Псу црногорски, убићу те где год те нађем, али неће ме нигде наћи“ – рекао је Шљиванчанин.

Након тога је радио везом поново успостављен контакт са хрватском страном, а Дедаковић је одмах почео да прети.

  • Господине Јастреб, пре ме назва да сам „пас црногорски“, а ја те опоменух да сам официр ЈНА. И даље нудим да попијемо кафу као људи, ајде одабери део Вуковара где можемо да се сретнемо, ја могу где год ти хоћеш – каже Шљиванчанин, а са друге стране се уместо конкретног одговора чује салва псовки.

Ускоро је уследио још један разговор двојице официра.

  • Господине Јастреб, застава Југославије се вијори на Миловом брду, ту сам, а ти ако си још у подруму, изађи да се сретнемо – рекао је Шљиванчанин.

Дедаковић је иначе дочекао рат као потпуковник ЈНА, а касније је био оптужен да је намерно предао Вуковар у руке ЈНА и да је агент KОС-а.

Оставите Коментар