Алексеј Арестович, саветник шефа Канцеларије председника Украјине, одговорио је на позиве команданта пука Билецког и других „азоваца“ и изјавио да је у овом тренутку деблокада Мариупоља немогућа.

Према речима Арестовича, јединице Оружаних снага Украјине најближе Мариупољу воде најтеже борбе северно од Волновахе. Они се боре са надмоћнијим снагама Армије ДНР и не може бити речи ни о каквој деблокади Мариупоља, „ту би се и сами борили“.

Остали делови украјинске војске се налазе на више од 100 километара од Мариупоља. Ако крену ка Мариупољу, наћи ће се у голој степи под ваздушним ударима.

Арестович је рекао да не постоји војно решење за проблем блокаде Мариупоља. Постоји само политичко-дипломатски пут. Истовремено, како произилази из речи Арестовича, ради се о хуманитарној ситуацији (организација евакуације цивила). Што се тиче војске, према речима саветника шефа Канцеларије председника, историја је познавала много примера када су се, у још горим ситуацијама, одбрамбене снаге издржавале и по неколико месеци.

„Војно решење тренутно није могуће. Свакодневно се бавимо политичким одлукама. Евакуација је већ почела. Рат је двосмерни процес и не зависи све од нас“, додао је Арестович.

Оне који позивају на напад за деблокаду Мариупоља, Арестович је оптужио да покушавају да изврше „емоционално пуњење“, које, по његовом мишљењу, ради за непријатеља.

Руски медији су из оваквог става Арестовича извукли закључак да је званични Кијев осудио припаднике пука ‘’Азов’’ на смрт.

На друштвеним мрежама се могу прочитати и коментари да је једини излаз за ‘’азовце’’ Валхала, место на које, према нордијској митологији, одлазе ратници после смрти у борби.

Подсећамо, град Мариупољ је опкољен са свих страна. И поред тога што су десетине хиљада цивила напустили град преко хуманитарних коридора, велики број њих је остао у граду и припадници националних батаљона их користе као живи штит.

Мариупољ је остао без струје и грејања, а непознато је да ли у граду има довољно прехрамбених производа.

Оставите Коментар