У потпуној тишини, три месеца након што је пропао већ склопљен посао с Израелом око набавке Барака, хрватска Влада и врх Оружаних снага озбиљно су започели нови процес набаве борбеног авиона, пишу хрватски медији.

Kако наводе, иако јавности никад нису презентовани резултати анализе под радним насловом “Зашто је пропао посао с Израелом?”, у државном врху ушли су у нови круг преговора.

Према неслужбеним информацијама из Министарства обране, овај пут нема такмичења јер би се тиме изгубило превише времена, па су се у државном и војном врху одлучили за директне преговоре с одабраним партнерима. Одабране су Сједињене Америчке Државе и Шведска, односно произвођач Ф-16 Лоцкхеед Мартин и произвођач Грипена шведски Сааб. Kао и у првом покушају набавке Хрватска преговоре жели да реализује на нивоу држава с државом.

У међувремену, већ годину дана између Загреба и Вашингтона договара се нови велики посао, а о којима хрватска јавност ништа не зна. Реч је о набавци америчких оклопних возила за пешадију на гусеницама типа Брадлеy. Наводно је реч о минимално 60 комада, а максимални број чак прелази 100. Јутарњем листу је наводно последњих месеци на више адреса у војним и цивилним круговима потврђено да се о томе воде разговори те да се коначна одлука очекује до краја године.

Према речима суговорника листа, Сједињење Државе су Хрватској још почетком 2018. понудиле донацију у облику возила Брадлеy. Понуђена је најстарија верзија Брадлеyја М2. Реч је моделу који треба потпуно модернизовати. Процена је да би модернизација по комаду износила око 3,5 милиона долара.

Иначе, у протеклих око 20 година Сједињене Америчке Државе Хрватској војсци донирале су војне опреме и нематеријалних добара у виду школовања, стратешких превоза, уништавања неперспективног наоружања у вредности од око 600 милиона америчких долара, а без америчке помоћи Хрватска војска би имала великих или чак непремостивих проблема у модернизацији својих снага.

Оставите Коментар