Министар привреде Раде Баста, из коалиције СПС-ЈС, затражио је да се Влада Србије хитно изјасни о увођењу санкција Руској Федерацији због агресије на Украјину.

  • Наша земља већ плаћа велику цену због неувођења санкција Русији и то постаје неиздрживо. Ја као министар привреде да гледам колики се притисак врши на председника Србије Александра Вучића, а да ми ћутимо, то не могу да прихватим. Зато сам за увођење санкција Русији, стојим уз председника Вучића у одбрани државних и националних интереса и имам апсолутно поверење у њега. Зато од Владе Србије и свих министара тражим да се изјасне по овом питању – поручује министар Баста у саопштењу.

Kао земља која је и сама кроз историју била суочена са санкцијама и чији је народ трпео тешке економске последице, нисмо донели ту одлуку јер смо се надали да ће се сукоби окончати, да ће превладати разум и да ће две стране коначно сести за преговарачки сто, навео је министар Баста.

„Нажалост, са протоком времена суочени смо са једном новом реалношћу. Сукобу се не види крај, а разума као да је понестало. У сукобу великих увек страдају мале државе и услед глобалних превирања Србија је суочена са страховитим притисцима“, упозорава министар Баста.

„Ситуација се сваким даном све више компликује“

Према његовим речима, потребно је да Влада Србије донесе јединствен став о томе у ком правцу ће земља ићи даље.

„Од почетка рата осуђујемо руску агресију на Украјину, али истовремено штитимо националне интересе у односима са Руском Федерацијом. Због тога се у први мах нисмо придружили великом броју земаља које су увеле санкције земљи агресору. Ипак, ситуација се сваким даном све више компликује, а западне земље оштро замерају Србији због тога што се није прикључила санкцијама“, додаје Баста.

Руководство Србије на челу са председником Вучићем ће учинити све да сачува мир и стабилност, наводи Баста.

„Економија је кључна за Србију и зато као министар привреде указујем да и поред тешке спољнополитичке ситуације морамо да сачувамо привредни раст и да се боримо да наши грађани боље живе. Србија има своју озбиљну, одговорну и самосталну политику и наставиће да штити своје грађане“, закључио је Баста у саопштењу.

Оставите Коментар