Према извештајиима из појединих градских домова здравља, повећан је број деце са симптомима респираторних инфекција. Kако педијатри кажу, број прехлађене деце се повећао од почетка школске године.

– Kод нас је приметно да се више деце јавља због прехладе. Честе су и упале грла које се третирају антибиотицима, а код температуре се преписује терапија антипиретицима. Kашаљ настаје због сливања секрета у ждрело и надражује га и може бити поприлично упоран код мале деце – рекао је доктор Дејан Јонев, педијатар у ДЗ “Симо Милошевић” на Чукарици.

Он додаје да је један од узрока повећања респираторних инфекција код деце и одраслих јесте нестабилно време.

утра су значајно хладнија од остатка дана и то погодује развоју оваквих симптома. Такође, деца у вртићима и школама преносе вирусе једни другима – каже доктор Јонев и саветује:

– Родитељи би требало децу да обуку адекватније ујутру када је хладно. Респираторне вирусне инфекције нису озбиљне, али кашаљ може бити врло упоран, што највише плаши родитеље – рекао је он.

Доктор Обрад Исаиловић из Дома здравља у Обреновцу каже да је благи пораст деце са симптомима кашља и повишене телесне температуре примећен од 1. септембра и да износи “неких 20 одсто”, те да ови симптоми нису повезани са грипом.

Од 1. септембра код нас је примљено са овим тегобама од 120 до 130 деце на дневном нивоу, а пре 1. септембра тај број је био од 90 до 100 деце. То су махом деца предшколског узраста од три до пет година. Такође, код њих су тренутно честе и алергије и инфекције ока. Што се тиче деце школског узраста, од почетка школске године, било је од 160 до 180 посета лекару на дневном нивоу. И ту доминирају респираторне инфекције код деце узраста од 10 до 14 година – рекао је доктор Исаиловић.

– Овакво стање је због почетка школске године и боравка деце у колективу, а респираторне инфекције се лако преносе. Ова година није изузетак, то се дешава сваке године. Такође, овоме доприносе и разлике у температури у току дана – каже он.

Доктор Исаиловић саветује адекватно облачење деце ујутру када су температуре ниже и поручује да је битно да се деци ојача имунитет.

– За јачање имунитета је најбоље да деца имају разноврсну исхрану богату воћем и поврћем као и физичку активност. Деца са јачим имунитетом теже обољевају од прехладе – закључио је доктор Исаиловић.

Само у протекла 24 сата, у Служби за хитну медицинску помоћ у Панчеву било је деветнаесторо деце која су се жалила на повишену телесну температуру и кашаљ.

Оставите Коментар