Хашим Тачи је недавно одведен у Хаг. Изјаснио се пред судским већем да није крив за ратне злочине који му се стављају на терет. Није у питању онај најпознатији Трибунал за ратне злочине у Хагу, већ је ово суд тзв. Косова, који суди по косовским законима. Измештен је у Хаг – има страно седиште, као и судије. Управо је то разлог, због ког многи са скепсом гледају на сва ова збивања.

Да ли је по среди можда нека нова превара, или су и западне земље решиле, пре свега САД, за које се верује управљају овим процесима, да се коначно позабаве и ратним злочинима албанске стране, питали смо председника скупштинског одбора за Косово и Метохију Милована Дрецуна и политиколога из Грачанице, Стефана Филиповића.

Дрецун оптимиста: Суд засад ради добро, на мети сам врх ОВК

,,У овој фази процес иде добро, имамо разлога за оптимизам, са правног аспекта тужилаштво је одрадило изузетан посао. Докази су веома јаки, а најважније од свега је то што је овим процесом обухваћен сам врх некадашње ОВК. Увек постоји опасност, и зато треба бити опрезан, да политика умеша прсте и стопира правду, али сачекајмо да видимо куда ће све то ићи, засад нема разлога да не верујемо у позитиван исход”, истиче Дрецун.

Иако увек постоји бојазан да од осуђујућих пресуда неће бити ништа, Филиповић сматра да је овај суд ипак почео да ради праву ствар, јер је ударио у сам врх леденог брега – терористичку и организовану криминалну групу, чији пипци сежу и до Турске, Немачке, земаља Бенелуска, Скандинавије, а све је повезано и са трговином органима. ,,Не смемо заборавити улогу Дика Мартија од кога је све кренуло, да није било његовог извештаја, вероватно ми данас не бисмо ни разговарали на ову тему’’ каже Филиповић.

Циркусу у Приштини никад краја – битка на крв и нож за место председника

Како ће се ова криза одразити на политичку ситуацију у Приштини, назиру ли се нови избори и да ли има бојазни од новог застоја у преговорима Београда и Приштине, питали смо наше саговорнике: ,,Видите, у Приштини је политичка криза, перманентна, тако да ово није ништа ново. Кључна ствар ће бити, након Тачијеве оставке, ко ће постати нови председник тзв. Косова 2021. и најпре ту видим потенцијал за жестоко сукобљавање њихових главних политичких актера, а што се тиче преговора српске и албанске стране, тешко да може доћи до било каквих помака, јер Албанци нису спремни на искрен дијалог и компромис. Вероватно тактизирају очекујући да Бајден постане нови председник САД, али не бих се ја толико радовао да сам на њиховом месту, сачекајмо прво да видимо званичне резултате у САД’’ – наводи Дрецун.

Филиповић сматра да Запад сада на Косову, меша карте и да форсира неке нове играче, науштрб ратне ОВК опције – ,,сада се игра на неке млађе политичке снаге, попут Куртија и Вјосе Османи. Будимо реални, ни Мило Ђукановић не би изгубио изборе да га Запад није пустио низ воду, а сада је слична судбина задесила Тачија. Уклањање ратне политичке гарнитуре косовских Албанаца видим као наставак истог регионалног процеса’’. Додаје још и да се нада да незадовољство Албанаца овим оптужницама неће утицати на неки нови талас насиља, јер и Албанци имају много других проблема, попут борбе са коронавирусом и тешку економску ситуацију. Како истиче – ,,нове генерације другачије гледају на прошлост од својих родитеља и занимају их друге теме’’.

Дрецун сматра да, иако се то никада не може потпуно искључити, ипак неће доћи до масовног насиља над Србима, јер Западу то не одговара, али то не значи да не може доћи до појединачних инцидената од стране неких усијаних глава.

”Мислим да је Запад јасно ставио до знања Тачију да ни не помишља на неки нови талас насиља анд Србима, као евентуалну освету због оптужнице против њега’’ – наводи Дрецун.

Да ли ће Срби коначно дочекати правду, или ће се и ови процеси на крају показати као нова превара, остаје нам да видимо.

Урош Николић

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here