Из штампе је изашла књига ,,Пусто Турско“, чији је аутор академик Дарко Танасковић. Kњигу су објавили Институт за политичко умрежавање заједно са Институтом за европске студије и Информатика АД Београд.

Врло садржајне рецензије су написали др Миша Ђурковић, др Саша Гајић И Војислав Лалић.

У студији професора Танасковића сабрани су радови настали након објављивања првог издања књиге Неосманизам. У првом делу налази се неколико научних радова који су настајали поводом обележавања годишњице балканских ратова и Првог светског рата. У другом делу су дужи публицистички текстови који су настајали као реакција на одређене проводе и догађаје повезане са турском спољном или унутрашњом политиком. Све заједно даје један добар преглед унутрашње и спољнополитичке динамике Турске током деценије која је на измаку. Танасковић врло објективно указује на то да снагу Турске нимало не смемо потценити, што је и недавни рат у Нагорно Kарабаху, односно Арцаху показао. У Танасковићевом фокусу је пре свега врло сложено деловање Турске на Балкану. Он добро уочава знатно промењен став и реторику након 2016, када долази до побољшања односа са Србијом и српским народом.

Мноштво заједничких речи, музичке традиције, туризам, инвестиције јесу ствари које нас повезују и на којима се заиста могу градити и добри будући односи. О свему томе аутор врло пажљиво и уравнотежено сведочи у овом раду. Најважнија порука је да се Турска мора озбиљно и детаљно пратити, да је она за нас врло важан чинилац који најпре треба разумети и проучити да би се затим градили реални односи и у обостраном интересу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар