Новица Симић, у чину пуковника преузео је дужност команданта једне од тактичких група на главном правцу пробоја „Kоридора живота“, једне од највећих и најславнијих битака српског народа у одбрамбено-отаџбинском рату.

Крај рата дочекао је на дужности команданта Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске, а након рата обављао је дужност начелника Генералштаба Војске Републике Српске.

Погледајте како је Симић прогласио акцију „Коридор живота“ завршеном:

27 година од акције "Коридор 92"

Пут је слободан. Срећно! Познато је да у историји српског народа, а нарочито у оној војној има много славних тренутака и побjeда које су наш народ учиниле великим. Сигурно се у славну историју нашег народа може уписати и операција Коридор, операција која је у нашем народу позната и као – битка за пут живота.Војска Републике Српске

Gepostet von 9. јануар am Sonntag, 23. Juni 2019

Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних делова Српске и РСК са осталим деловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилиштузбог недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дела Српске и РСК.

У акцији „Коридор 92“, која је означена као судбоносна, погинуло је 413 српских бораца — 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.

--

Leave a Reply