У случају да војна инфраструктура НАТО-а буде распоређена у Финској и Шведској, Русија ће морати да одговори реципрочно, изјавио је председник Русије Владимир Путин на Каспијском самиту.

„Немамо о чему да бринемо у погледу чланства Финске и Шведске у НАТО-у. Ако желе (у НАТО), само напред. Али морају јасно да схвате да за њих раније није било претњи, а сада, ако се тамо распореде војни контигенти и инфраструктура, бићемо принуђени да реципрочно реагујемо и стварамо исте претње за територије са којих се нама стварају претње“, објаснио је Путин одговарајући на питања новинара.

„То су очигледне ствари. Зар не схватају? Све је било у реду, а сад ће бити неких тензија, то је очигледно, наравно, без тога се не може. Понављам, ако се буду стварале претње“, рекао је председник.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио да Алијанса планира да ојача борбене групе на својим источним границама, као и да повећа бројност Снага за брзо реаговање са садашњих 40 на више од 300 хиљада, док је помоћник генералног секретара НАТО-а Камил Гран рекао да НАТО неће дати Русији гаранције да неће распоређивати нуклеарно оружје у Шведској и Финској уколико постану чланице Алијансе.

Оставите Коментар