НАСТОЈАЊА земаља Запада да изолују Русију доживела су крах, а нису ни могла да успеју с обзиром на величину теритоерије моје земље, на њену улогу на светској арени и важност на плану међународне безбедности и енергетике – рекао је Владимир Путин у интервјуу Fox News.

Нагласио је: „Русија је у сваком погледу исувише велика да би била изолована“.

 

Руски лидер је америчком телеканалу рекао и да би се Москва „крајње негативно поставила према новом ширењу NATO према њеним границама, односно према уласку у алијансу Украјине и Грузије“.

Указао је да је Русија створила своје нове ударне системе наоружања – „Кинжал“, „Авангард“ и „Сармат“ – да би одговорила на иступање САД из споразума о противракетној одбрани.

Рекао је Fox News и да су руске власти зачуђене што амерички специјални тужилац Роберт Милер није поводом тврдњи да се Русија мешала у америчке председничке изборе затражио помоћ Москве.

Путин је – у интервјуу Првом каналу руске државне телевизије – признао да је његов разговор са Дионалдом Трампом у Хелсинкију био садржајнији него што је рачунао:

„Сматрао сам да ћемо у Хелсинкију имати неку врсту загревања, али је кренуло другачије. Разговарали смо партнерски.“

О америчком лидеру је рекао: „Председник Трамп је веома компетентан човек који слуша и прихвата аргументе. Он је у материји о којој се разговара. О неким птањима је остао при свом становишту. На пример, поводом Ирана“.

Додао је: „Неки га сматрају искључиво бизнисменом, али ја на мислим тако. Он је већ политичар који зна шта од њега очекују Американци“.

Путин је открио да он и председник САД нису договорили свој наредни сусрет.

Открио је и да је Трампу предочио: да ЕУ у Русији прода робе за 100 милијарди долара и још услуга за око 50 милијарди, Кина робе за 50 милијарди долара а услуга за 7 милијарди долара, а САД – робе за %$12 милијарди и услуга за $5 милијарди.

„Нагласио сам да је то последица санкција. И да се над тим треба замислити“.

Нагласио је да Дамаск контролише територију Сирије на којој живи више од 90 одсто њеног становништва, али да је у Тиуурској преко три милиона избеглица из те земље, у Јордану и Либану – по милион.

ИЗВОР