Државно тужилаштво Украјине оптужило је за издају познатог политичара лидера покрета “Украјински избор” Виктора Медведчука, познатог по залагању да се сукоб у Донбасу реши мирним путем.

Портпаролка тужилаштва Лариса Сарган саопштила је да се Виктор Медведчук сумњичи за кривично дело “државне издаје и позивања против територијалне целовитости државе”.

Власти у Кијеву сматрају да је Виктор Медведчук направио велики грех кад је 29. јануара на конгресу опозиционе партије “За живот” којом руководи, предложио да се створи аутономни регион Донбас, који би остао у склопу Украјине.

У државном тужилаштву су такав став оценили као јавни позив за промену граница и кршење поретка који је одређен уставом. Осим тога, у тужилаштву мисле да се изјава Медведчука може тумачити и као “помоћ Русији у спровођењу делатности подривања украјинске државе” као и подршку сепаратистима.

Медведчука власти у Кијеву називају проруским политичаром само зато што је у кумству са председником Владимиром Путином.

Његову ћерку Дарију 2004. крстили су у Казанској саборној цркви у Санкт Петербургу председник Путин и Светлана Медведева, супруга тадашњег шефа председничке администрације Дмитрија Медведева, садашњег премијера РФ.

Медведчук се сретао више пута са Путином са циљем да се пронађе решење за Донбас. У августу 2017. захваљујући Медведчуку и његовом сусрету са руским лидером у манастиру Нови Јерусалим у подмосковском граду Истра, договорена је велика размена заробљеника.