После Другог светског рата САД нису правно озваничиле крај окупације Немачке, а правно на територији Немачке још увек постоје америчке окупаторске трупе, заправо, има их много, сматра председник Русије Владимир Путин.

„Што се тиче Аустрије, на пример, совјетске трупе биле су у Аустрији, али су добровољно отишле. А Совјетски Савез, Русија, као правни наследник Совјетског Савеза, деловала је као гарант устава Републике Аустрије и гарант неутралног статуса Републике Аустрије. И уопште, многи обични грађани Аустрије то знају и захвални су Русији на таквој позицији“, рекао је председник у разговору са студентима МГУ са којима се састао поводом Дана студената.

Путин је прокоментарисао и ситуацију у Немачкој

„Рецимо, највећа држава у Европи, привредни гигант – Савезна Република Немачка… и Совјетски Савез формализовали су крај окупације, правно. После Другог светског рата Немачка је, као што знате, подељена на четири сектора – амерички, енглески, француски и совјетски. Дакле, Совјетски Савез је формализовао престанак овог окупационог статуса, али Сједињене Америчке Државе нису. И, строго говорећи, формално-правно, на територији Немачке постоје америчке окупаторске трупе. А фактички и јесте тако – њих је тамо веома много“, закључио је он.

Путин је додао да и сами немачки политичари говоре о недовољном суверенитету земље.

„И сами немачки политичари говоре да Немачка после Другог светског рата никада није била суверена држава у пуном смислу те речи“, рекао је Путин.

Kремљ сматра да Берлин одустаје од своје „историјске одговорности према Русији” која је проистекла из нацистичких злочина у Другом светском рату.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је на свом Телеграм каналу да је тај потез потврда умешаности Немачке у „унапред планиран рат“ против Русије.

Руска амбасада у Берлину саопштила је да ће одлука – која отвара пут и другим чланицама НАТО-а да пошаљу тенкове немачке производње – ескалирати сукоб у Украјини, који Москва све више сматра опаснун сучељавањем између Русије и алијансе предвођене САД-ом.

„Ова изузетно опасна одлука доводи сукоб на нови ниво конфронтације“, рекао је амбасадор Сергеј Нечајев.

Он је додао да би то нанело „непоправљиву штету ионако жалосном стању руско-немачких односа“.

Оставите Коментар