Руски председник Владимир Путин решио је да у потпуности следи политику цара Николаја Другог по питању односа према Србији! За све Србе он ће бити нови Романов, чиме ће се дефинитивно прекинути било каква спона са политиком некадашњег председника Бориса Јељцина, коме Србија није била ни задња рупа на свирали.

Први човек Кремља огорчен је због поступака Запада, могућег напада на Србе не северу Космета и сталне опасности од ширења албанске државе, те је стога решен да оствари завет Романова: да безусловно помогне Србима баш као што је то чинио славни руски цар.

Како Српски телеграф сазнаје у дипломатским круговима, Путин интензивно размишља да све јаче удара контру западним званичницима који говоре о коначном решењу статуса Косова које би за Србе био потпуни дебакл у виду заувек изгубљене територије.

– Руски председник жели да Западу покаже да не мора физички да буде присутан на Косову да би отклонио нападе на Србе. Оно што ће поручити западним силама које стопирају решење, а подстичу замрзнути конфликт и опасност од нових напада на Србе јесте да као председник Русије има могућности, али и канале преко којих у сваком тренутку може да заштити Србе. Дозлогрдила му је игра око српске покрајине – наводи извор.

Додаје да је Путин у више наврата блиским сарадницима поручио да се Русија према Србији неће понашати попут Јељцина.

– Путин је свестан да је српски народ у својој историји имао мало искрених пријатеља међу владарима европских династија. Наклоност и симпатије које је последњи руски цар гајио према Србима и његово заузимање за српско питање били су кроз историју судбоносни за читав народ и његову будућност. Ниједна личност у новијој српској историји није више задужила и више учинила за Србију од Николаја Другог. Зато Путин сада као никада пре жеи да се према Србима постави на исти начин као Романов – истиче добро обавештен извор.

О Србији као храбром савезнику и држави овенчаној величанственим победама над заједничким непријатељем у пролеће 1915. руски цар Николај Други записао је следеће:

– Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси српског народа… Заслуге Србије биће стоструко награђене. После рата она ће бити неколико пута већа него што је данас!

Аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да је Путин све спремнији да на рационалан начин помогне Србији штитећи паралелно интересе ове државе.

– Цар Николај је био посвећен Србима толико да је жртвовао и реалне руске интересе. С друге стране, Јељцин је искључиво мислио о себи и клану око себе, па је жртвовао и руске и српске интересе – истиче Анђелковић.

Некадашњи југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић сматра да је апсолутно могуће говорити о паралели Путина са Романовим.

– Јељцин је симбол непријатне историјске паузе у односима са Русијом. Историјско наслеђе на које се Путинова Русија увелико ослонила није пука реторика, већ подударност интереса који су одувек постојали између две земље, тако да себичности према Србији нема ни код Путина, као што је није било ни код цара Николаја – каже Јовановић.