Руски председник Владимир Путин рекао је да ће подела међу православним црквама изазвати „озбиљне последице“, након одлуке Цариградске патријаршије да призна аутокефалност украјинске православне цркве.

– Волео бих да нагласим једну ствар: политизација у тако осетљивим подручјима за собом увек повлачи најтеже последице, пре свега за оне који то чине – изјавио је Путин на форуму који је у Москви окупио представнике руске дијаспоре.

Ово је први пут да је председник Руске Федерације проговорио о кризи изазваној признавањем аутокефалности Украјинске православне цркве, преноси Слободна Европа.

Путин је осудио „покушаје прекида веза“ између Руске православне цркве и њених верника у иностранству.

– Наш заједнички задатак пред људима је да очувамо духовно и историјско јединство православља – истиче Путин.

Средином октобра Цариградска патријаршија признала је независност украјинске православне цркве, чиме је отворила питање за милионе вернике у тој земљи где Руска православна црква има велики утицај.

Руски патријарх Кирил И, одбио је да призна одлуку Цариградске патријаршије и прогласио ју је највећим расколом у хришћанству у последњих 100 година. Руска православна црква због тога одлучила да прекине све везе са Цариградском патријаршијом.

Православци у Украјини су подељени, односно један део припадају московској патријаршији, док други део је веран кијевској, самопроглашеној патријаршији, након независности земље 1992. године, коју до сада није признавала ниједна православна црква у свету.