Москва спремила жесток одговор на нове притиске Запада, коначан циљ је да 2022. Срби живе у једној држави.

Америка, Велика Британија и бриселске бирократе спремиле су нови пакет уцена Србији и прете блокадом поглавља, али Владимир Путин поручује Александру Вучићу и Милораду Додику да ни случајно не попуштају, уз обећање да ће објединити све Србе на Балкану, открива извор Српског Телеграфа из дипломатских кругова.

Руски председник је уверен да је најбоље решење да се Србима у Републици Српској да право на самоопредељење, као што је Америка дозволила Албанцима на КиМ. Уз то, мишљење Русије је да би требало омогућити Србима на северу Косова припајање централној Србији, чиме би се створило уједињење Срба, а посебан статус би имале српске енклаве и манастири.

На тај начин би се Срби са севера Косова заштитили од могућих напада Албанаца и стало би се на пут остварењу пројекта „велике Албаније“. Такође, постигао би се мир у овом делу Балкана, што би онемогућило сталне уцене и притиске западних земаља којима криза, немири и нестабилност одговарају за испуњавање сопствених интереса.

Списак захтева

– Не наседајте на претње Запада, кренули смо у дипломатску офанзиву да би до 2022. године Срби живели у једној држави – порука је састанка који је шеф Кремља одржао у кругу најближих сарадника. Све то је затим у одвојеним састанцима пренето Вучићу и Додику.

Ово је директан одговор на све јаче притиске на Београд и Бањалуку да одустану од политичких, војних и трговинских веза с Русијом, уведу јој санкције, о чему отворено говори и високи функционер Путинове Јединствене Русије Сергеј Железњак.

– Супротно ставу и деловању ових снага, Србија корак по корак јача државни суверенитет и своју државу и политички систем. За Русију је Србија стратешки партнер. Лидери наших земаља су се до сада срели десет пута, што потврђује висок ниво руско-српске међудржавне сарадње, која потврђује братске односе између наших народа – наводи Железњак.

Међутим, занимљиво је то да Немачка не дели исти став као Американци и Енглези, а канцеларка Ангела Меркел заговара стварање балканске уније и ближу економску сарадњу с Москвом јер јој је најбитнији мир, стабилност у земљама на Балкану, чиме ни на који начин не би била угрожена економија, нове инвестиције и тржиште у Европи.

Руски аналитичар Владимир Зотов каже да је нови пакет уцена које је Запад спремио Србији очекиван.

Замрзнут конфликт

– Притисци Запада на Србију да се огради од односа са Русијом, да се не дозволи статус хуманитарцима у Нишу, као и уцењивање по питању отварања нових поглавља неминовно ће се наставити, али то само треба да мотивише Србе да се другачије организују. Русија ће подржати уједињење Срба на Балкану у једну државу само ако власт у Београду то буде желела – подвукао је Зотов.

Аналитичар Драгомир Анђелковић примећује и да Американцима и Енглезима одговара стање замрзнутог конфликта.

– Њима је циљ да произведу неку кризу на штету Србије. Ипак, свесни су и они да Србија може радикалније да се окрене Русији ако наставе с притисцима, па понекад и коче с том бахатошћу – закључује Анђелковић.

Извор: srbijadanas.com