Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин долази у Србију на Српску нову годину, 13. јануара следеће године, потврђено је јуче из више одлично обавештених дипломатских извора.

Путин ће у Београду, како тврде наши саговорници, са председником Александром Вучићем, између осталог, потврдити договор о испоруци модерних борбених хеликоптера “Ми-35“ за Војску Србије.

Двојица лидера ће осим о наставку војно-техничке сарадње разговарати и о заједничким пројектима, руским инвестицијама у Србији, изградњи инфраструктурних објеката, али и о проналажењу решења за Косово и стању у Републици Српској.

– Путин намерава да са Вучићем “овери“ договор о испоруци четири борбена хеликоптера “Ми-35“ , али и транспортних хеликоптера “Ми-17“. Већ се подразумева да је Москва за Београд спремила посебне, специјалне услове који значе да ће цене бити знатно ниже од тржишних – преноси извор.

Путинов долазак у Србију јуче је потврдио руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на састанку са председником Александром Вучићем.

– Са амбасадором Чепурином је договорено да одмах почну припреме за долазак руског председника у Београд како би посета потврдила традиционално пријатељство двеју земаља и братство двају народа.

Тим поводом је најављено да ће ускоро бити одржана седница Мешовитог међународног комитета за сарадњу како би се припремили конкретни заједнички пројекти у области економске сарадње, али и у интересу повећања трговинске размене између Србије и Русије и економског напретка – саопштили су из Председништва Србије.

Војни коментатор Мирослав Лазански каже да су хеликоптери “Ми-35“ врхунске борбене машине и да су далеко бољи од, рецимо, америчког “блек хока“, који је НАТО дао Хрватима.

-Хеликоптери “Ми-35“ су врхунске борбене летелице и далеко су напредније од “блек хока“. Американци својим савезницима не дају баш најбољу опрему, за разлику од Руса – каже Лазански.

Политиколог Александар Павић оцењује да је ово одлична вест.

– Он је свакако највећи пријатељ ког Србија данас има у свету.

Путин ће понудити нашој држави све оно што је Београд спреман да прихвати, па и више од тога. Такође, не би било изненађујуће да искористи прилику и за сусрет са Додиком, било у Београду, било у Бањалуци. Потенцијал српско-руске сарадње није ни изблиза испуњен, а ово ће бити још једна прилика да се он допуни – закључује Павић.