Путин оцењује да је Русија, захваљујући правовременим оперативним мерама, успела да спречи масовни продор и ширење вируса.
Председник Русије Владимир Путин саопштио је да би руско-јапански брзи тест за корона вирус могао да се појави већ у априлу.

Путин је додао и да је ситуација са ширењем корона вируса у Русији под контролом.

  • Ситуација у целини је под контролом. Медицинске организације, пограничне и друге службе раде у режиму повишене готовости – рекао је председник на састанку са члановима владе.

Путин је позвао руске власти да буду максимално мобилисане и да дају све од себе у ситуацији ширења корона вируса.

  • Руски грађани треба да имају свеобухватне информације о коронавирусу, како би се елиминисала свака могућност за ширење гласина и спекулација – додао је он.
  • Грађани морају да знају с каквом претњом се суочавамо, какве мере предузима држава и шта треба да уради свако како би заштитио ближње и себе самог – рекао је Путин.

Он је оценио да је Русија, захваљујући правовременим оперативним мерама, успела да спречи масовни продор и ширење вируса.

  • Kао што знамо, вируси не познају границе. Ипак, захваљујући оперативним мерама примењеним раније и на регионалном нивоу успели смо да ипак зауставимо масовни продор и ширење болести у Русији – рекао је он.

Путин је Русе позвао да прихвате мере које држава спроводи и истакао да је њихово спровођење обавезно.

  • Неопходно је да осигурамо најстрожу, жестоку контролу. Молим грађане да се према тим мерама односе са разумевањем – закључио је Путин.
  • Ванредне мере које се примењују у Европи су, према његовом мишљењу, оправдане.У другим земљама, укључујући европске, ситуација је сложена и практично сваки дан драматично расте број оболелих, а мере које се предузимају – карантин, затварање граница, обустављање ависаобраћаја и друге, очигледно си оправдане и изнуђене објективним околностима – додао је Путин.

Kинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Kинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је корона вирус 2019-нЦоВ (2019-нЦоВ), који је касније добио званичан назив KОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Kини. Према најновијим подацима Универзитета „Џон Хопкинс“ у више од 150 земаља света заражено је више од 188 хиљаде људи, већина се опоравила, а више од седам хиљада је умрло.

Оставите Коментар