Истина о Другом светском рату се свесно прећуткује у данашњој Европи, уз тежњу да се кривица за избијање сукоба с нациста пребаци на комунисте. Запад то ради да би сакрио неугодне детаље из сопствене историје, оценио је руски председник Владимир Путин.

На неформалном састанку са лидерима земаља ЗНД Путин је представио низ докумената из периода Великог отаџбинског рата с којих је скинута ознака поверљивости. Путин је наложио да се колегама из ЗНД доставе копије архивских материјала који се тичу предисторије почетка Другог светског рата.

„Да, ми знамо ко је Стаљин. Дали смо му своје оцене, али мислим да остаје чињеница да је управо фашистичка Немачка 1. септембра 1939. године напала Пољску, а 22. јуна 1941. године Совјетски Савез“, нагласио је Путин.

Говорећи о садашњим случајевима скрнављења гробова совјетских војника, руски председник је навео да су борци Црвене армије којима су подигли те споменике у Европи били најобичнији људи.

„Ти црвеноармејци, ко су они? То су углавном сељаци и радници. Многи од њих су страдали од истог тог Стаљиновог режима. Неко је био раскулачен, нечији рођаци су били послати у логоре. И ти људи су погинули ослобађајући земље Европе од нацизма. Сада њихове споменике уклањају, поред осталог, због тога да не би испливале ево ове чињенице о практичној завери појединих руководилаца европских земаља с Хитлером. Они се тиме не свете бољшевицима, него чине све да би сакрили сопствену позицију“, нагласио је руски председник.

Русофобија и антисемитизам у данашњој Европи већ виђени

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да га данашња русофобија и антисемитизам у појединим европским државама веома подсећају на оно што се догађало у Другом светском рату у Европи.

„И може се рећи, у својству коментара, да је то типични пример расизма, презрења према људима који се сматрају нижим расама, међу којима су били Руси, Белоруси, Украјинци. Затим су се ту нашли и сами Пољаци. А ви знате, у вези с тим, наравно, ја видим шта се у појединим земљама Европе догађа с русофобијом, антисемитизмом и тако даље. То ме све веома подсећа на нешто“, рекао је Путин коментаришући један од докумената.

Руски председник је упозорио на то да агресивни национализам увек заслепљује, да брише моралне границе и да се они који стану на тај пут не заустављају ни пред чим.

„Ипак, у крајњем резултату то стигне и њих саме, и тако је било много пута“, додао је Путин.

Председник Русије је, такође, навео да га је изненадила и донекле увредила недавна резолуција Европског парламента „о важности очувања историјског сећања зарад будућности Европе“.

„Ми смо увек заједно с вама тежили да омогућимо тај квалитет историје, њену праведност, отвореност и објективност. И желим још једном да нагласим – то се тиче свих нас , јер смо ми у извесној мери наследници бившег Совјетског Савеза; Када говоре о Совјетском Савезу говоре о нама “, рекао је Путин на састанку с лидерима ЗНД.

Он је навео да су такозваним „пактом Молотова и Рибентропа“, према резолуцији Европског парламента, „Европу и територије независних држава поделила два тоталитарна режима, чиме је отворен пут за почетак Другог светског рата“.

„И не само то, европски посланици захтевају од Русије да ‘прекине да изокреће историјске чињенице и пропагирање тезе о томе да су прави покретачи рата Пољска, балтичке земље и Запад’. Мислим да никада ништа слично нисмо говорили, да никада нисмо рекли да је нека од тих набројаних земаља покренула рат“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да је тражио од колега да отворе поједине архивске документе.

„Када сам почео да их читам, знате, схватио сам да ће то бити интересантно за све нас, јер – понављам још једном – сви смо ми бивши Совјетски Савез“, додао је Путин.

Оставите Коментар