Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, одржали су састанак у московском Kремљу. Састанак је трајао око три и по сата. Kако је на почетку заједничке конференције за медије изјавио Путин, разговори са председником Белорусије били су „интензивни и конструктивни“.

Руски председник рекао је да су током разговора са Лукашенком договорени сви програми за даље продубљивање интеграционих процеса између две земље, преноси „Спутњик“.

„Са задовољством бих желео да приметим да је договорено свих 28 програма“, рекао је Путин након разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Путин је напоменуо да је неколико година вођен енергичан рад на пакету докумената за даље продубљивање интеграционих процеса између Русије и Белорусије.
„Ради се о 28 такозваних савезних програма који имају за циљ унификацију законодавства Русије и Белорусије у различитим областима економије, изједначавање услова рада привредних субјеката двеју земаља, изградњу заједничких финансијских и енергетских тржишта, транспортни простор, формирање и спровођење заједничке индустријске и пољопривредне политике“, објаснио је руски лидер.

Kако је навео, за петак је планирано да се они одобре на састанку Савета министара Савезне државе у Минску.

„После тога ц́е бити донети на одобрење Врховном државном савету Савезне државе, чија је седница планирана за крај ове године“, додао је руски председник.
Путин је истакао да је са Лукашенком разговарао о формирању заједничког одбрамбеног простора Русије и Белорусије и осигуравању безбедности.
Kако је рекао, до 1. децембра 2023. биц́е потписан документ о стварању заједничког тржишта гаса у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије.

Руски лидер је истакао да је развој равноправне и обострано корисне сарадње у оквирима савезне државе био је и остао безусловни стратешки приоритет за Русију и Белорусију.

Он је изразио захвалност владама, министарствима, ресорима, стручним тимовима две земље који су учествовали у изради и координацији савезних докумената.
Руски председник није искључио могуц́ност стварања савезног парламента Русије и Белорусије у будуц́ности, али је додао да се о томе за сада није разговарало.

Русија и Белорусија планирају да интегришу националне платне системе и створе јединствен простор у оквиру савезне државе, додао је Путин.
Путин је напоменуо да су неки од развијених савезних програма усмерени на усклађивање пореског и царинског законодавства две земље.

„Утврђене су опште смернице за формирање јединствене монетарне политике у будуц́ности. Примена валутне регулације, интеграција националних платних система и стварање заједничког платног простора у оквиру савезне државе“, прецизирао је руски лидер.

Осим тога, предвиђено је потписивање споразума о општим начелима за наплату индиректних пореза и увођење интегрисаног система за управљање таквим порезима у оквиру савезне државе. Циљ овог рада је да се постигне да структура цене робе буде видљива, објаснио је Путин.

„Све то ц́е помоц́и у обезбеђивању поштене конкуренције и повец́ању пословне активности на финансијском тржишту, као и да се ефикасно реагује на ризике прања новца и финансирања криминалних активности, укључујуц́и тероризам“, закључио је руски председник.

Лукашенко: Где видите тег на нози Руске Федерације?

Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је интеграција Белорусије и Русије искључиво обострано корисна, сви програми имају за циљ повец́ање благостања народа две земље.

„Време је да питамо наше критичаре у Белорусији, којих је јако много – и бегунце и такозване опозиционере који живе у Белорусији који критикују мене и власт. Зато желим да их питам и желим да питам критичаре наше интеграције у Русији: где видите тег на нози Руске Федерације? Нема ничег лошег за народе Белорусије и Русије у овим програмима и не може да буде. Све је усмерено на повец́ање благостања наших народа. И треба прекинути све ове разговоре – наша интеграција је изузетно обострано корисна“, нагласио је Лукашенко.

Лукашенко је додао и да је са председником Русије детаљно разговарао о ситуацији у Авганистану.

„Данас смо детаљно разговарали о актуелним међународним проблемима, нашим односима са суседним земљама и савезима, детаљно смо се задржали на ситуацији у зонама нестабилности, пре свега у Авганистану, са становишта претњи по националну безбедност Савезне државе Русија и Белорусије“, истакао је Лукашенко.

Оставите Коментар