Кинески лидер сагласан са руским колегом да НАТО и САД треба да прекину ширење на исток. Обојица сматрају да је западна жеља за светском доминацијом неприхватљива и поручују да ће Москва и Пекинг радити заједно за добробит целог света.

Руски председник Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг решени су да направе нови свет. Након што је Путин захтевао од НАТО и САД да прекину ширење на исток, Си му је пружио безусловну подршку. Пекинг је саопштио да је у потпуности сагласан са ставом Москве да је западна жеља за светском доминацијом неприхватљива и поручио да ће Русија и Кина радити заједно за добробит целог света.Чврсто пријатељство.

Сијев министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да Пекинг чврсто стоји уз Москву.

– Без обзира на то какве се промене у свету буду догађале, руско-кинеско пријатељство, које се преноси са генерације на генерацију, увек ће бити снажно. Наше две земље су класичан пример успостављања међусобног поверења између две велике силе – казао је Ванг, истичући да ће Русија и Кина заједно радити на миру и стабилности у свету.

Портпарол кинеског министра спољних послова Џао Лиђијан додао је да Пекинг сматра да је Москва у праву кад каже да Запад у међународној арени не жели ривале са јаким утицајем.

– Кина је у потпуности сагласна са тим речима. Намеравамо да радимо са Русијом на јачању сарадње између свих земаља света и да изнесемо нове иницијативе за универзалан развој у миру – истакао је Џао.

Он је додао да Пекинг жели да ради са Москвом како би осигурао да се дипломатија врати у међународне норме, користећи Уједињене нације као платформу.

– Желим да истакнем да је кинеско-руско свеобухватно партнерство у новој ери јако као камен. Истовремено, сарадња између наших земаља нема циљ да било кога порази. Народна Република Кина увек подржава независну политику других земаља, доприноси одржању светског мира, активно ради на глобалном развоју и гарантује очување међународног поретка – казао је Џао.

Оставите Коментар