Руска морнарица добиће шест подморница, укључујући четири нуклеарне 2020. године, први пут у последњих 28 година, рекао је извор из руске одбрамбене индустрије, преносе руски медији.

Последњи пут руска морнарица је добила исти број подморница 1992.

Након тога, руски бродоградитељи су испоручивали две-три подморнице годишње, док су у периоду 1997-2012. руске морнаричке снаге могле у најбољем случају да добију једну подморницу годишње.

Од 2013. године нове подморнице редовно стижу у руску морнарицу. Конкретно, четири подморнице су се придружиле руској морнарици 2014. године.

Одговарајући на захтев руске агенције ТАСС да коментарише информације које је пружио извор, руска Уједињена корпорација бродоградње саопштила је да „корпорација испоручује сва пловила државном купцу у складу са договореним распоредом“.

Руска бродоградилишта требало би да испоруче две подморнице морнарици до краја ове године.

Директор Севмаша Михаил Будниченко рекао је у јуну да ће морнарица добити подморницу Пројекат 955А Кнез Владимир до краја 2019. Марта ове године, шеф Адмиралитетског бродоградилишта Александар Бузаков је рекао да ће бродоградитељи испоручити прву подморницу Пројекта 636.3 у Пацифичку флоту ове године.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је изјавио да ће једна дизел-електрична подморница и две подморнице на нуклеарни погон стићи у морнарицу до краја ове године. Како је други извор рекао „очекује се да ће подморница Казан бити једна од таквих подморница на нуклеарни погон.

Током совјетског периода, бродоградилишта су знала испоручити и по 10 подморница годишње. Конкретно, 1971. године Совјетска ратна морнарица је од војне индустрије добила 12 различитих подморница на нуклеарни погон.

Оставите Коментар