Руски председник Владимир Путин у понедељак је нагласио да је нужан повратак избеглица у Сирију како би се обновила ратом разорена земља.

Тренутно се изван земље налази више од 6.5 милиона сиријских избеглица, рекао је Путин у видео разговору са сиријским председником Башаром ал-Асадом, према транскрипту којег је објавио Kремљ.

“Велика већина њих способни су грађани који би могли и требали учествовати у изградњи своје земље”, рекао је Путин.

Русија је била најважнији савезник Асаду током разарања у Сирији, с тиме да је руска војска ток сукоба окренула у Асадову корист.

Путин је сада у разговору рекао да се Сирија сада мора фокусирати на обнову, с обзиром на то да су екстремистичке скупине у земљи увелико поражене.

Руска делегација требала би учествовати на конференцији у Дамаску у среду и четвртак, како би подстакла повратак избеглица у Сирију, као и повратак цивила који су расељени унутар земље.

“Више од 850 хиљада сиријских држављана вратило се из иностранства, а више од 1.3 милиона вратило се из земље у места својих пребивалишта”, рекао је Путин.

Асад је нагласио да је повратак избеглица сиријској влади приоритет. “Сиријска влада не само да је спремна, него је тиме одушевљена”, рекао је.

“Надамо се да ће конференција на тему повратка избеглица произвести жељене резултате”, рекао је Асад, а пренела сиријска новинска агенција САНА.

Leave a Reply