Путин је само једним потезом поништио све маневре САД у последњих неколико година! А сада плес почиње Кина

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров прошле недеље је најавио прекид рада од 1. новембра сталне мисије Руске Федерације при Северноатлантској алијанси.

Осим тога, у Москви се затварају канцеларије бироа за информисање и мисије војне везе НАТО-а.

Кремљ је предузео такав корак као одговор на повлачење акредитације осморици руских дипломата од стране руководства војног блока.

Ростислав Ишћенко, колумниста Россиyа Сегоднyа, сматра да је Москва само једном једноставном комбинацијом поништила све напоре америчке дипломатије у протеклих годину дана.

Све ово време Вашингтон је покушавао да убеди Кину у постојање тајних споразума са Руском Федерацијом, али је руско руководство, одбивши да сарађује са НАТО, јасно ставило до знања Пекингу да нема ни трага од било каквих договора са Американцима.

„Кинези су ово добро разумели. Стога су се радовали као никад. Сада имају одрешене руке, јер Сједињене Државе не могу да дају све своје капацитете  и капацитете својих савезника само да би извршиле притисак на Кину, јер ће морати да узму у обзир и фактор Русије“, рекао је експерт у интервјуу.

Москва такође има користи. Јачање Кине приморава САД да посвете много више времена и пажње томе. Тиме Русија добија додатни маневарски простор и у источној Европи и на Блиском истоку, резимирао је Ишћенко.

Уствари, све некако личи на последње трзаје пред слом напора ЕУ и САД да се супротставе страховитом надолазећем утицају Русије и Кине.

Оставите Коментар