Председник Америке Џозеф Бајден јасно је ставио до знања током телефонског разговора са руским лидером Владимиром Путином да САД немају намеру да у Украјини размештају ударно офанзивно наоружање, саопштио је новинарима помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

„Бајден је јасно рекао да Америка не намерава да поставља офанзивно ударно наоружање у Украјини“, рекао је Ушаков.

Руски лидер рекао је америчком колеги да ће се Русија понашати онако како би се понашале Сједињене Америчке Државе у питањима осигуравања своје безбедности.

„Наш председник је нагласио да ћемо се у овој прилично тешкој ситуацији понашати онако како би се понашале Сједињене Америчке Државе када би офанзивно оружје било распоређено у близини америчких граница“, нагласио је Ушаков.

Према његовим речима, Путин је на све могуће начине покушао да пренесе ову кључну поруку америчком председнику.

О безбедносним гаранцијама

Према речима Ушакова, амерички председник је у више наврата истакао да нуклеарни рат не сме да буде покренут, као и да у једном таквом рату нема победника.

Путин је америчком колеги подробно изложио основне принципе на којима су базирани захтеви за гаранције безбедности у документима предатим Вашингтону и НАТО.

Он је додао да ће преговори о безбедносним гаранцијама, које је Русија тражила од САД и НАТО, бити вођени на три колосека – у Женеви (Русија-САД), Бечу (ОЕБС) и Бриселу (НАТО). Преговори у Женеви ће бити одржани 9-10. јануара, у Бриселу 12. јануара, а разговори у Бечу ће почети дан касније.

„Путин је подробно изложио принципе у документима које смо предали и истакао да су они за нас важни, као и преговори на три колосека, али да је најважнији резултат. Ми ћемо инсистирати на резултатима у виду осигурања гарантоване безбедности Русије“, навео је Ушаков.

Успех тих преговора довешће до нормализације билатералних односа Русије и САД, истакао је Ушаков.

„Било је истакнуто да ако преговори о гаранцијама безбедности прођу успешно то ће, наравно, довести до одређене нормализације и можда, чак, и до побољшања билатералних односа“, рекао је Путинов помоћник.

Према његовим речима, лидери су се добро припремили за разговор и он је био озбиљан.

„Бајден се, као и наш председник, добро припремио за разговор. Разговор је био веома озбиљан“, рекао је он и додао да то није био пуки предновогодишњи разговор.

Како је Ушаков пренео новинарима, Бајден је Путину рекао да ће се Америка консултовати са савезницима у вези са сва три колосека преговора о гаранцијама безбедности, као и да би Русија и САД могле да имају кључну улогу у напорима за осигурање мира и безбедности како у Европи, тако и у другим деловима света.

Ушаков је оценио и да овај телефонски разговор ствара позитивну атмосферу за билатералне преговоре у Женеви. Додао је да су председници рекли да ће те ток тих преговора лично контролисати.

„Вечерашњи разговор је био добар, конструктиван, отворен и ствара позитивну атмосферу за почетак преговора у Женеви“, рекао је Ушаков.

Он је додао и да се Русија договара са НАТО о формату преговора, као и да ће Москву у тим разговорима представљати заменици министара спољних послова и одбране.

„Вођа делегације на преговорима у Женеви је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. У Бриселу се сада договарамо о формату“, додао је Ушаков, истичући да преговарачки процес значи да ће две стране узимати у обзир међусобне интересе, а најважније – гаранције безбедности Москви.

Преговоре са ОЕБС-ом ће водити стални представник Русије у тој организацији Александар Лукашевич.

„Али, за нас није најважнији компромис него да осигурамо за себе гаранције безбедности које су нам толико потребне. То је смисао наше позиције и на томе ћемо инсистирати“, истакао је Путинов помоћник.

О санкцијама

Бајден је такође поменуо да би западне земље могле да уведу невиђене санкције против Русије у случају ескалације дуж руско-украјинске границе, рекао је Ушаков.

„Бајден је напоменуо да ће, уколико се настави ескалација дуж украјинске границе, западне земље предузети велике економске, финансијске и војне санкције“, прецизирао је он.

„Наш председник је одмах реаговао на ово рекавши да, уколико Запад одлучи да уведе ове невиђене санкције под овим или оним условима, онда би све то могло довести до потпуног раскида односа наших земаља. Биће нанета озбиљна штета односима Русије са Западом“, истакао је помоћник председника.

Он је додао да је председник напоменуо да би ови поступци били грешка, „коју ће наши потомци касније ценити као огромну”.

„Много таквих грешака већ је направљено у протеклих 30 година. Стога би било препоручљиво да се такве грешке више не праве у овој ситуацији“, рекао је Ушаков.

Председници су се договорили да ће после Нове године наставити дијалог.

Двојица лидера разговарала су други пут овог месеца, а вечерашњи разговор трајао је 50 минута. Телефонски разговор шефова двеју земаља одржан је на иницијативу Русије, саопштио је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков. Циљ контаката био је да се разговара о питањима покренутих у видео-разговору двојице лидера одржаном почетком децембра.

Оставите Коментар