Зашто се на Западу перспективна руска нападна подморница успоређује с ловцем Ф-35? Корпус подморнице ће се састојати од вишеслојне структуре која ће знатно смањити могућност њене детекције помоћу савремених хидролокатора.

Њену невидљивост утицаће и нови атомски погон који ће бити право ремек-дело руских конструктора. Подморница ће у свом наоружању имати велики број ракета „Циркон“, а ту ће бити и посебни борбени роботи-амфибије.

Војни стручњак Алексеј Леонков је открио основну карактеристику подморница пете генерације. Наиме, њихов вишеслојни корпус ће се састојати од композитних материјала, који ће знатно смањити способности непријатељских хидролокатора да је регистрирују, преноси интернет портал Взгљад.

Стручњак је додао да ће примена композитних материјала олакшати и укупни депласман нових подморница, које ће постати лакше, што ће омогућити интеграцију допунске апаратуре и средстава наоружања. „Главни задатак подморница овог типа је противбродска борба, тачније задржавање нападачке групе површинских бродова на великој удаљености“, рекао је стручњак.

Поред тога можемо очекивати и пријатно изненађење када је у питању нуклеарни погон, који би, према речима Леонкова, могао постати ремек-дело руских инжењера.

  • Неки сматрају да ће нови атомски реактори, које ће подморнице пете генерације користити као погон, значајно повећати брзину подморнице, а смањити њен шум. Такође, ово ће повећати и њихову аутономију пловидбе. Боравак у подводном режиму кретања ће бити повећан док ће, због увођења потпуне аутоматизације целокупног процеса, посада бити смањена – на мање од 100 људи. Подморница ће бити опремљена најсавременијим системима навигације који ће бити повезани са сателитима, што ће осигурати употребу високопрецизног наоружања – закључио је Алексеј Леонков.

Недавно је постало извесно да је петербуршки пројектни биро „Малахит“ завршио научно-истраживачки рад под шифром „Хаски“, у ком је дизајниран облик вишенаменске нуклеарне подморнице пете генерације, а потом се приступило извођењу експериментално-конструкторских радова под шифром „Лајка“. Извор руског интернет портала ТАСС из војно-индустријског комплекса рекао је да је прва фаза развојног пројекта под шифром „Хаски“ завршена крајем 2018. године, а њени резултати примљени и одобрени у руском Министарству одбране.

Нова вишенаменска нуклеарна подморница пете генерације имаће „модуларну конструкцију и интегрисани систем бојевог заповедања са вештачком интелигенцијом“, рекао је неименовани извор из руске војне индустрије. Он је том приликом додао да ће подморница бити наоружана перспективном противбродском ракетом „Циркон“, која ће имати хиперзвучне карактеристике. Поред тога, ову вишенаменску подморницу пете генерације ће подржати и посебни роботи-амфибије који ће се налазати у њеном арсеналу.

На Западу су перспективну, вишенаменску подморницу пете генерације, која се развија у Русији, прогласили „подводним аналогом пројекта Ф-35“.


М.Ч.

Оставите Коментар