Пробој Лењинградске блокаде је уследио након најдуже ратне опсаде у историји човечанства.

kremlin.ru

Председник Русије Владимир Путин положио је цвеће на Пискаровском гробљу крај Споменика мајци отаџбини поводом 75. годишњице пробоја Лењинградске блокаде.

На путу од Вечног пламена до споменика, председник се зауставио да положи цвеће на масовну гробницу, где је сахрањен и његов брат Виктор, преминуо у време блокаде.

Пензионер Јевгениј Шчербаков пришао је председнику Путину крај споменика, рекавши му да је његов отац Николај Петрович Шчербаков командовао дивизијом у којој је служио и Путинов отац, као и да су се борили раме уз раме. Пензионер је замолио председника да се овим поводом састане са њим, како би му Шчербаков показао фотографије и документа које поседује из овог периода.

На састанку са ветеранима и представницима омладинских удружења који је одржан у знак обележавања годишњице, Путин је казао да „треба да искористимо сваки повод да подсетимо на трагичне догађаје Великог отаџбинског рата, како сами никад не бисмо заборавили, како би се читав свет сећао тога и како се ништа слично не би поновило нашој држави и целом свету“.

Према његовим речима, посебан утисак на њега су оставили људи који леже са оружјем упереним према непријатељу.

„Они се никад нису повлачили, смрт их је затекла са оружјем у рукама, док су ишли напред. Управо је такав однос према отаџбини карактеристичан за наш народ, управо то треба да забележимо за сва будућа поколења. То и јесте оно на чему је Русија увек почивала — на самопожртвовању, на љубави ка отаџбини, посебно у тешким годинама“, нагласио је шеф државе.

Како је најављено, у четвртак ће председник посетити изложбу панорамског музеја „Пробој“, разговарати са ветеранима Другог светског рата, или – како се у Русији каже – Великог отаџбинског рата и присуствовати пројекцији филма „Фронтиер“.

Пробој Лењинградске блокаде је уследио након најдуже ратне опсаде у историји човечанства. Пре 75. година совјетске јединице потпуно су ослободиле град на Неви од фашистичке опсаде, која је трајала готово 900 дана. Фашистичка војска почела је опсаду 8. септембра 1941. године, а потпуно ослобођење је стигло 27. јануара 1944. године. Операција „Искра“, која је трајала од 12. до 18. јануара била је пресудна за совјетску победу. Становници опседнутог Лењинграда 872 дана су – превазилазећи глад, хладноћу на минус 40 степена Целзијусових, бомбардовање – бранили свој родни град. У јануару 1942. сваког је дана у граду умирало око четири хиљаде људи, а историчари се и данас не слажу око тачног, мада свакако огромног, броја жртава.

Извор: glasmoskve.rs