Мирослав Лазански: Путин ће у Београду прославити 100 година победе у Првом светском рату, а Србија ће од Русије добити најмодернији ПВО ракетни систем

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Председник Русије Владимир Владимирович Путин прихватио је позив председника Србије Александра Вучића да поново посети нашу земљу и то на јесен ове године, потврђено је Информеру.

То ће бити Путинова четврта посета Србији и укупно четрнаести сусрет са шефом српске државе. Како нам је речено у више одлично обавештених извора, председник Путин ће у Београду присуствовати централној прослави велике победе у Првом светском рату, а већ је потврђено да ће током посете или непосредно пре ње Војска Србија од Русије добити моћни ПВО ракетни систем „панцир“.

Значајна симболика

Датум Путинове посете још није прецизно одређен, али највероватније ће он у Србији боравити почетком новембра, за кад је заказана прослава победе у Великом рату.

Сазнања Информера потврдио је и војно-политички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански. Он каже да је Влада Србије већ одвојила новац за „панцир“, који ћемо добити по најповољнијим могућим условима, по цени која је знатно нижа од тржишне.

– Путинова посета биће увезана с прославом стогодишњице победе у Првом светском рату. Јако је важно то што је Путин изабрао управо Београд да обележи такав значајан јубилеј. Могао је Владимир Владимирович да одреди и неку другу престоницу, попут Париза, и тамо би га одушевљено дочекали, али он се одлучио за наш главни град и то је велико признање за Србију.

То ће бити прилика да продубимо нашу војно-техничку сарадњу, као и економске односе. Уочи Путинове посете или чак током ње сигурно добијамо ПВО систем „панцир“. Новац за „панцир“ је већ обезбеђен у буџету, а Србија ће га добити по никад повољнијој цени.

Бићемо једина земља у овом делу Европе која ће имати тако моћно оружје – објашњава Лазански.

Шта је Путинов „панцир“

* најбољи систем за одбрану од авиона и крстарећих ракета
* укључује противавионске пројектиле и топове
* поседује 12 пројектила и два аутоматска топа
* може да нападне до четири циља истовремено
* гађа мете на даљинама од 1,2 до 20 километара

Наш саговорник оцењује да је предстојећа посета потврда братских односа наше две земље и двојице председника.

– Посебно је важно што ће до тог састанка доћи након сусрета председника САД Доналда Трампа и руског лидера у Хелсинкију 16. јула. То показује да је наша спољна политика неутралности издржала тест времена, као и да смо прошли тест и Брисела и Вашингтона и остали на сопственом путу. Нисмо увели санкције Русији, што у Москви веома цене. Путинова посета је нека врста награде, признања за такву позицију Србије – закључује Лазански.

О детаљима ове посете разговарали су и председник Србије Александар Вучић и амбасадор Александар Чепурин.

Руски дипломата је српском председнику пренео Путинову поруку да прихвата позив да посети нашу земљу, а како је саопштено, разговарали су и о регионалној ситуацији, посебно о стању дијалога Београда и Приштине.

– Посета председника Путина је израз жеље и намере Москве да ради на продубљивању сарадње двеју земаља и развоју билатералних односа – навео је Чепурин.

Ангажовање око КиМ

Председник Србије је оценио да је посета првог човека Кремља за нашу земљу и њега лично велика част.
– Посета председника Путина је потврда традиционално пријатељских односа наших народа и руско-српских веза – подвукао је Вучић.

Коментаришући долазак руског лидера у Србију, каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да то што Путин у последње четири године већ други пут посећује Београд сведочи о доброј сарадњи наших земаља, али и лидера.

– Посета ће имати бројне користи за Србију. Можемо да очекујемо да ће бити потписани међународни споразуми и сигурно можемо да се надамо да ће се Путин максимално ангажовати да помогне Србији да реши проблеме око Косова – наглашава Миливојевић.

К. ВАСКОВИЋ – М. ДАКИЋ

Извор: informer.rs

--