ВЛАДИМИР Путин је – по завршетку преговора са француским председником Емануелом Макроном који су у Кремљу потрајали дуже од пет сати – позвао Украјину да се придржава споразума из Минска, уместо што покушава њихову демонтажу.

Нагласио је притом да Минским споразумима о Донбасу нема алтернативе:

„Још једном указујем: у Кијеву час говоре да ће поштовати те споразуме, час тврде да ће уништити њихову земљу. Актуелни председник Украјине је недавно изјавио да му се не свиђа ниједна тачка из Минских споразума. Па свиђа се – не свиђа, истрпи их, лепотице моја. Ти споразуми се морају реализовати – другачије неће ићи!“

Москва је категорички против ширења НАТО на исток, истакао је Путин:

„То представља претњу, будући да ми не идемо ка НАТО, већ НАТО иде ка нама. Стога су тврдње да је Русија агресивна у раскораку и са здравом логиком!“

Поновио је да у случају војног сукоба између Русије и НАТО не би било победника:

„Говорио сам о томе већ, али бих волео да ме коначно чујете: ако Украјина уђе у НАТО и покуша да врати Крим војним путем – европске земље ће аутоматски бити увучене у војни сукоб са Русијом?“

Додао је да Москва не верује у бајке да је НАТО одбрамебени пакт. И зато што оно што се догодило Ираку, Авганистану и Либији сведочи о супротном.

Макрон је рекао да намерава да у Кијеву разговара са украјинским врхом о безбедносним гаранцијама на којима инсистира Русија.

Указао је на потребу стварања нових механизама који би обезбедили стабилност у региону. Нагласио је да ни ти механизми „не могу да се подвргну ревизији споразуме закључиване током последњих 30 година, основне принципе и европска права”.

Француски председник је указао и на значај дијалога са Руском Федерацијом за безбедност у Европи:

„То је једини начин да се осигурају стабилност и безбедност европског континента“.

Макрон и његов домаћин су током ових преговора били на „ти“.

Улазећи у преговарачку собу, Макрон је руског лидера поздравио по имену: „Владимире! и пријатељски питао на енглеском како је: „Шта има?”, „Како си?”.

На то је добио одговор и на енглеском: „I’m well“.

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану земље Алексеј Данилов изјавио је да ће примена споразума из Минска „довести до уништења Украјине“.

Оставите Коментар