Председник Русије Владимир Путин испричао којим методама су друге државе покушавале да утичу на Русију средином деведесетих година прошлог века. Он је нагласио да је почетком 2000-их година прекинуо те акције.

„Погледајте, средином 1990-их – почетком 2000-их година у својству саветника, званичних службеника руске владе били су, како се касније открило, службеници ЦИА“, рекао је Путин на седници Савета за развој цивилног друштва и људска права.

„Kасније су им у САД судили да су као службеници ЦИА, док су радили за нас, кршили амерички закон, учествовали у приватизацији“, нагласио је председник.

По његовим речима, „то је само један пример покушаја мешања у ствари Русије“.

„У ствари, било их је много више“, рекао је Путин.

„У нашим нуклеарним војним објектима седели су амерички стручњаци који су тамо долазили на посао сваког дана, од ујутру до увече – на столу је стајала и америчка застава. Они су тамо живели и радили. Нису им били потребни осетљиви инструменти у наш политички живот, пошто су они и тако све контролисали“, уверен је шеф државе.

Он је нагласио да се, „наравно, ситуација се променила, држава је постала другачија, постала је самосталнија, расту могућности оружаних снага и, наравно, однос према њој је почео да се мења“.

Путин је позвао да се присетимо какав је био однос према председнику Борису Јељцину.

„Све је било добро, са задовољством су га тапшали по рамену. Само што је подигао глас у заштиту Југославије и противправних радњи – а ми знамо да су то били апсолутно противправне радње, кршење међународног права према Југославији, када је вршено бомбардовање без икаквог одобрења СБ УН, што је најгрубље кршење међународног права – само што је Борис Јељцин стао у заштиту међународног права и права народа Југославије да се према њима цивилизовано понашају, одмах се однос према Русији, према њему лично, променио“, констатовао је Путин.

„Чим је Русија почела да говори о својим интересима, да има интересе, да јача свој суверенитет, економију и могућности војске, потребни су били други инструменти утицаја на наш унутарполитички живот, укључујући суптилне инструменте кроз разне организација које добијају новац из иностранства“, закључио је он.

Оставите Коментар