Руски лидер Владимир Путин је изјавио да су немири у Казахстану у којима су погинуле најмање 164 особе резултат страног мешања, и поручио је да ће војни блок предвођен Русијом предузети кораке како би осигурао да свако евентуално будуц́е мешање спољних фактора у регион, пропадне.

– Догађаји у Казахстану нису први и далеко су од последњег покушаја да се спољни фактори мешају у унутрашње ствари наших држава – рекао је руски председник на седници Савета за колективну безбедност (ОДКБ) који је ове недеље распоредио око 2.500 војника у Казахстан на захтев казахстанског председника Касима-Жомарта Токајева.

ОДКБ, на чијем челу је Русија и који такође укључује Белорусију, Киргистан, Јерменију и Таџикистан, никада раније није распоређивао трупе, а многи у Казахстану су изразили незадовољство због тога што су руске трупе на терену.

– Мере које је предузео ОДКБ јасно су ставиле до знања да никоме нец́емо дозволити да дестабилизује ситуацију у нашој куц́и и примени такозване сценарије обојене револуције – рекао је Путин.

Руски председник верује да би бивши совјетски народи требало да потпадну у сферу утицаја Москве и често одбацује народне побуне као “обојене револуције“ организоване и финансиране из иностранства, наводи Гардијан и додаје да је Путин такође рекао да су догађаји у Казахстану показали опасности друштвених медија и неограничене употребе интернета.

Руски председник је оценио да су искоршћене “добро организоване групе милитаната”, које су, како је рекао “очигледно обучене у терористичким камповима у иностранству”.

– Њихов напад на Казахстан је у суштини био чин агресије и на то је било неопходно реаговати без одлагања – истакао је Путин који је додао да хаос у Казахстану није изазван поскупљењем горива већ “деструктивним унутрашњим и спољашњим силама које су искористиле ситуацију”.

Протести у Казахстану почели су због наглог раста цена горива и брзо су се проширили широм земље и постали насилни.

Токајев је на састанку ОДКБ рекао да су протести заправо били државни удар, који су покренуле неодређене унутрашње и спољне снаге.

– Под маском спонтаних протеста избио је талас немира… Постало је јасно да је главни циљ подривање уставног поретка и преузимање власти. Говоримо о покушају државног удара – рекао је Токајев који је такође тврдио да су обучени исламисски борци били умешани у немире.

Казахстанске власти су у недељу саопштиле да су 164 особе погинуле у насиљу, укључујуц́и троје деце. Министарство унутрашњих послова саопштило је у понедељак да су снаге безбедности ухапсиле скоро 8.000 људи. Очекује се да ће тај број порасти.

Забринутост око тога колико ц́е истражни процес бити транспарентан појавила се када је државна телевизија емитовала снимак човека у модрицама који је рекао да је плац́ен да путује из суседног Киргистана и учествује у насиљу.

Гледаоци у Киргистану су га брзо идентификовали као Викрама Рузахунова, познатог џез музичара који је често био на турнејама у Казахстану. Након упорних протеста, Рузахунов је наводно пуштен у понедељак.

Прошле недеље, моц́ни шеф безбедносних служби Карим Масимов, разрешен је дужности, а потом и ухапшен због сумње за издају. Иако до сада није било доказа о страној подршци немирима, многи спекулишу да је казахстанска елита искористила протесте за међусобно “раскусуривање”.

Неки извори су указали на недавна неслагања између Токајева и личности блиских његовом претходнику, Нурсултану Назарбајеву, који је владао земљом од независности 1991. до 2019. и лично изабрао Токајева за свог наследника.

Назарбајев носи почасну титулу лидера нације, а главни град земље је 2019. преименован у Нур-Султан у његову част. Токајев га је ове недеље сменио са места председника Савета за националну безбедност и од тада Назарбајев се није појавио ни обратио јавности.

Оставите Коментар